Főoldal / Hírek / Érdekességek / SPORTOLÁS a Korona vírus járvány idején Sportoláskor a két méter távolság nem elég!

Érdekességek

SPORTOLÁS a Korona vírus járvány idején Sportoláskor a két méter távolság nem elég!

2020.04.18

A tömegtájékoztatás minden frontján hallhatjuk és láthatjuk, hogy saját egészségünk és a mások védelmében tartsuk be a higiéniás szabályokat és a legalább 1.5-2.0 m távolságot.

Az, az ajánlás tehát, miszerint a szabadban két méter távolság tartása elegendő sport végzése közben, sajnos nem megbízhatóak ahhoz, hogy a betegség cseppfertőzéssel mozgás közben ne terjedjen tovább.

A jelenlegi információ szerint a kilélegezett SARS-CoV-2 vírus a levegőben terjed majd a lassan földre hullik. Erre alapozzák azt a javaslatot, hogy tartsák be a biztonsági távolságot egymástól az emberek a cseppfertőzés elkerülése érdekében.

De hogy működik ez sportolás közben, azaz amikor folyamatos mozgásban vagyunk és a légzésszámunk és annak mélysége is folyamatosan változik?

Manapság ez egy nagyban vitatott téma. Szemben azokkal az országokkal, ahol nagyon szigorú intézkedéseket léptettek érvénybe, például Magyarországon és Németországban az egyedül végzett sport az egészségmegőrzés részét képezi és még a mai napig megengedett. (Magyarországon az érvényben lévő kijárási korlátozások lehetővé teszik az egyéni szabadidős sporttevékenységet, valamint szabadidős célú gyaloglást, ezen tevékenység céljából el lehet hagyni az otthonokat Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva.)

Egyszerre ketten mozoghatnak tehát együtt a szabadban bizonyos távolság betartása mellett, de pont erről szól most két újonnan megjelent kutatás, az egyik Belgiumból, a másik Hollandiából származik. A két ország egyetemén egyaránt kutató professzor Bert Blocken fizikus és levegő áramlástechnikával foglalkozó specialista, kutatócsoportjaival arra kereste a választ, hogy milyen COVID-19 kórokozóknak lehet kitéve az a sportoló, aki a másik árnyékában, hatósugarában mozog.  A kutatók a nyál részecskék távozását vizsgálták különböző sebességnél gyaloglás, illetve futás közben. Az elöl futó és az őt követő ember sebességét és helyzetét is változtatták. A két ember így egymás mellett, átlósan, vagy közvetlenül egymás mögött helyezkedtek el. Ezt a modellezést a teljesítménydiagnosztikában arra használják, hogy a csoportban futás, vagy az úgynevezett húzatás (a másik légáramlefedettsége miatt) teljesítménynövelő hatását vizsgálják.

A korona vírus idején ez a mozgásforma nem ajánlott!

Legalább 20 méter távolságtartás kell tartani a másiktól, nagyobb futási sebesség esetén

Nagyobb sebesség esetén mikrométer nagyságú cseppek hagyják el a szervezetünket kilégzés közben. Ezeket a vizsgálat során egy speciális fénnyel megvilágítva tették láthatóvá a kutatók számára.

Két ember együtt mozgását vizsgálva kiderült, hogyha a vizsgálati személyek túl közel futottak egymáshoz képest, akkor az arcukba csapódhatott a másik személy által kilélegzett mikró méretű folyadékcseppek tömege.

Ez abban az esetben tehát, ha az elöl futó ember fertőzött, már elegendő lenne a továbbadáshoz.

A vizsgálat eredményei alapján a kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy a COVID-19 elkerülése érdekében az egy irányba történő gyaloglásnál 4-5 métert ajánlanak, futásnál és lassú kerékpározásnál 10 métert, míg gyors tempó esetén pedig 20 méter távolságot.

Az a jelenség, ami például Belgiumban megfigyelhető, hogy az előzésnél visszatartják az emberek a lélegzetüket egy kicsit túlzás a professzor szerint.

Az egymás mellett vagy az átlósan elhelyezkedő aktivitás kevésbé kockázatos, míg a direkt egymás mögötti mozgás a legveszélyesebb.

Ezzel a vizsgálattal a kutatók nem a mozgásában akarják a sportolni vágyókat korlátozni, hanem a biztonságos sportolásra hívják fel a figyelmet.

Belgiumban heves vitát váltott ki, hogy a kerékpározókat nem engedték otthonuktól egy adott távolságnál messzebbre, pedig pont ez adna biztonságot a vírus elkerülésében, hiszen amíg nem egy másik ember mögött sportolunk addig kevesebb az esély a fertőzésre. A francia korlátozásokat kritikusan nézi a belga kutató, szerinte azzal, hogy csak egy bizonyos órában és kizárólag egy kilométerre a lakhelytől lehet mozogni, még nagyobb esélyt ad a fertőzés továbbadásának.

Ő maga például kerékpárral jár dolgozni, útjai során kerüli a bicikli utakat és olyan helyeken megy, ahol nincs forgalom. A betegség miatti korlátozások következtében van lehetősége válogatni.

Németországban, egyes tartományokban tervezik, hogy a következő hónaptól megengedett a szabadban végezhető olyan egyéni vagy egymástól távol űzhető sportágak, mint a lovaglás, íjászat, lövészet, tenisz, golf vagy vitorlázás.

Azonban például a labdarúgás vagy egyéb csapatsportok esetében, ahol a mozgás közben több ezer, több millió folyadékcsepp felhője lehet a pálya körüli levegőben, illetve további kontakt sportoknál, ahol együtt izzadnak a sportolók nagyon korlátozottan engedhető meg ez a tevékenység, hiszen ezekben az esetekben igen erős veszélyforrásai lehetnek a vírus tovább adásának, még akkor is, ha betartják a másfél méter távolságot.

https://www.dw.com/de/corona-und-sport-zwei-meter-reichen-nicht/a-53076008
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu