Főoldal / Hírek / Érdekességek / Sport, teljesítményfokozók, dopping és a férfi terméketlenség 1. rész

Érdekességek

Sport, teljesítményfokozók, dopping és a férfi terméketlenség 1. rész

2019.07.26

Köztudott, hogy az életmódunk határozza meg az egészséges, termékeny szexuális életet. A terméketlenség javítása érdekében meg kell szűntetni az egészségkárosító szokásainkat, úgy, mint a dohányzás, alkohol fogyasztás, drog használat, ülő életmód. A kellő mértékű fizikai aktivitás megléte nagymértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, de mind e-mellett a sport negatív hatásairól nem igen esik szó. A sport olcsón és hatékonyan előzi meg és ha már kialakult, gyógyítólag is hat a népbetegségekesetében, mint például a cukorbetegség, elhízás, csontritkulás, depresszió, magasvérnyomás betegség vagy csökkentheti a szorongást is, valamint nagy hatással van a férfi nemzőképességre.

A megfelelő mennyiségű és minőségű sport jó hatással van a szív-érrendszerre, a hormon-rendszerre az anyagcserére és az idegrendszerre is. Míg a túlzásba vitt, kimerüléshez vezető sportolás káros mind az általános, mind pedig a szexuális egészségre.

A férfi nemzőképességre és termékenységre pozitív hatással lehetne a sport, de a nem megfelelő erőedzés hátrányosan befolyásolja a fent említett fiziológiai működéseket.

 Azt azinban sokan nem tudják, hogy a fitt ember nem feltétlenül egészséges! Mind ezek mellett az illegális dopping használat mértéke mára már pandémiás (több kontinenst átölelő) mértéket ölt, mind az amatőr, mind pedig a professzionális sportolók körében.

A szerhasználók ezeket a hatásokat nem veszik elég komolyan.

A nemzetközi és nemzeti doppingszervezetek (WADA, a világ doppingellenes ügynöksége, Magyar Antidopping Csoport) pedig folyamatosan újabb és újabb teljesítmény fokozókat vesznek fel tiltólistájukra, vagyis újabb és újabb kémiai vegyületek kerülnek a látótérbe, miközben ezek pontos hatásmechanizmusát nem pontosan ismerjük.

A legkülönbözőbb doppingszerek hatásmechanizmusa mögött olyan élettani mechanizmusok állnak, amelyek a hipotalamusz-hipofízis-gonád tengely működését befolyásolják, így akár hipogonadizmushoz (a herék nem állítanak elő tesztoszteront és ondósejtet) vagy nemzőképtelenséghez vezethet a használatuk.

 

ncbi.nlm.nih.gov




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu