Főoldal / Hírek / Érdekességek / Már a mérsékelt idejű, de erőteljes fizikai aktivitás rövid időn belül csökkentheti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát

Érdekességek

Már a mérsékelt idejű, de erőteljes fizikai aktivitás rövid időn belül csökkentheti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát

2023.01.20

A European Heart Journal című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a szerzők kimutatták, hogy a mérsékelt idejű erőteljes fizikai aktivitás (VPA) rövid időn belül csökkenti a szívbetegségek és a rák kockázatát.

Háttér

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), illetve az amerikaiaknak szóló fizikai aktivitási irányelvek és 2020-as iránymutatásai heti 150-300 perces közepes/erős fizikai aktivitást (MVPA) javasolnak a rendszeres testmozgás vagy az ajánlott fizikai aktivitás időhatékony helyettesítőjeként.

Jóllehet, ezek az eredmények prospektív, - vagyis előre megtervezett vizsgálatok, melyekben a résztvevőket egy közös tulajdonság alapján úgynevezett kohorszokba, csoportokba sorolják - megfigyelési bizonyítékokon alapulnak, azonban már számos tanulmány igazolta a rövid idejű erőteljes fizikai aktivitás (VPA) egészségügyi előnyeit. 

Egy közelmúltbeli tanulmány kimutatta, hogy amikor a VPA a teljes közepes és magas intenzitású napi fizikai aktivitás (MVPA) 30-50%-át tette ki, ebben az esetben az összes, bármely okból bekövetkező mortalitás kockázata ~10%-kal csökkent.

Mindeddig azonban hiányzott annak vizsgálata, hogy mégis mennyi VPA-mennyiségre van szükség ahhoz, hogy javuljon az egészségi állapotunk, valamint csökkenjenek a elhalálozási és a betegségek előfordulásának arányai, különös tekintettel a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a daganatos betegségek terén.

A tanulmányról

A kutatók 502 629 fő 40 és 69 év közötti résztvevőt vontak be a UK Biobank 2006 és 2010 között végzett vizsgálataiból, annak érdekében, hogy megvizsgálják az aktivitást rögzítő eszközzel (Axivity AX3 gyorsulásmérő) mért VPA dózis/válasz összefüggését a mortalitás, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák előfordulásával. A vizsgálatból kizárták azokat a résztvevőket, akiknél előfordult már CVD vagy rák, vagy akiknél ilyen eseményt diagnosztizáltak a felmérés kezdeti utáni első 12 hónapban.

A kutatók 2013 és 2015 között 103 684 résztvevőnek postáztak egy a fizikai aktivitásukat részletesen rögzítő eszközt, amelyek 100 hertzes (Hz) mintavételi frekvencián és ± 8 g közötti dinamika tartományban gyűjtötték az adatokat. A kutatók arra kérték az összes résztvevőt, hogy a fizikai aktivitás pontos felméréséhez naponta 24 órán keresztül viseljék az AX3 gyorsulásmérőt a domináns csuklójukon. 

Amikor a résztvevők visszaküldték az eszközöket, a kutatók kalibrálták adataikat, és szabványos protokoll szerint azonosították az adatokat a használati időszakokban. Csak azokat az adatokat elemezték vagy tekintették érvényesnek, amikor a résztvevők 16 óránál hosszabb ideig viselték az eszközt. Ezenkívül minden résztvevőnek legalább négy érvényes megfigyelési napra volt szüksége, amelyek közül legalább egy hétvégi nap volt, hogy szerepeljen a vizsgálati elemzésben.

A vizsgálati eredmények között szerepelt az agyi artéria vizsgálata (ACM), a szív és érrendszeri betegségek (CVD) mortalitása, a rákos elhalálozás, valamint a rák és a CVD előfordulása összefüggésben a VPA mennyisége szerinti csoportosítással (nem volt erőteljes fizikai aktivitás, a VPA 10, 30, 60 perc hetente és ennél is magasabb (≥ 60 perc) hetente. 

A tanulmány eredményei

A szerzők konzisztens nemlineáris inverz korrelációt figyeltek meg a VPA és a minden ok, illetve a rák okozta halálozás között; azonban a VPA és a CVD mortalitás közötti korreláció lineáris dózis-válasz típusú volt. 

A jelenlegi ajánlott heti 75 perces VPA-val járt együtt a legalacsonyabb kockázat a dózis-válasz görbékben mindhárom halálozási kimenetel esetében.

Míg a heti kb. 15 perces VPA 16-18%-kal csökkentette az összes okból és a rák okozta elhalálozást, a heti 20 perc már 40%-kal csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát. Mindazonáltal a heti ~53 perc VPA esetében már 36%-kal alacsonyabb ACM-hez társult.

Azok az emberek, akiknek nem volt megfelelő a kondíciójuk vagy a szív- és érrendszeri és a rák kockázati tényezői (pl. elhízás) is rosszak voltak vagy akik rövid, legfeljebb kétperces (naponta négyszer) szakaszokban gyűjtötték a VPA-t, azok esetében is 27%-kal csökkent a halálozási kockázatuk.

Érdekes módon a tanulmányban azonosított, potenciálisan előnyös VPA mérték és a kor, a nem és a meglévő egészségügyi kockázati tényezők között összefüggések konzisztensek voltak. 

Kifejezett ajánlás a klinikusok és az egészségügyi szakemberek részére, hogy minden felnőttet ösztönözzenek arra, hogy a nap folyamán bármilyen hosszúságú és mértékű erőteljes fizikai aktivitást (VPA) végezzenek, akár kisebb részletekben is.

Következtetések

Korábbi kérdőíves vizsgálatok azt sugallták, hogy a heti 60-70 perc VPA végzése 30%-kal csökkenti a halálozási kockázatot. A jelenlegi vizsgálat eszközalapú (Aktivitásmérő) megállapításai alapján már a heti minimum 20 perc VPA hasonló szintű, vagyis alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett. Ennek oka lehet, hogy a korábbi, eszközalapú vizsgálatok egyperces intervallumokban mérték a fizikai aktivitást, azonban lehetséges, hogy ez elfedte a rövid VPA időtartamú aktivitás egészségügyi előnyeit és így a VPA mennyiségének alul becsléséhez vezetett. A jelenlegi tanulmány nagyobb fizikai aktivitási felbontást (10 másodperc) használt, és azt találta, hogy a VPA időtartamának 92%-a csak egy percig vagy annál rövidebb ideig tartott. 

Összességében a tanulmány eredményei meglehetősen relevánsak klinikai szempontból, mivel az időkorlát továbbra is a rendszeres fizikai aktivitás leggyakrabban említett akadálya az eltérő korcsoportok, a nemek, az etnikai hovatartozások és az egészségi állapotok szerint.

https://academic.oup.com/eurheartj/article/43/46/4801/6771381

 

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu