Főoldal / Hírek / Érdekességek / Regeneráló futás a jobb közérzetért és a megfelelő állóképesség megtartásáért II.

Érdekességek

Regeneráló futás a jobb közérzetért és a megfelelő állóképesség megtartásáért II.

2021.09.06

A könnyed, regeneráló futás előnyei

A leginkább említésre méltó jótékony hatása tehát az edzést követő napon való futásnak az, hogy a vérkeringés felgyorsításával és az izmok ismételt használat általi kilazításával jelentősen felgyorsítja a szervezetünk gyógyulását. Azzal, hogy nem hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk a testmozgást követő fáradtság, egy olyan energia löketet is biztosítunk a magunk számára, amire korábban nem is számítottunk és ezzel az éjszakai nyugodt, pihentető alvást is elősegítjük. Azonban még ezen felül is tapasztalhatunk pozitívumokat.

Az a futási sebesség, ami alatt még akár beszélgetni is lehet valójában a legideálisabb sebesség a gyorsabb regeneráció érdekében.

Gondolhatnánk, hogy a minél gyorsabban futunk, annál jobb elvet kellene követnünk a jobb eredmény érdekében, de ez nem így van. Az olyan könnyű iramú kocogások, mint amit a fáradtság leküzdése ellen is ajánlunk a legideálisabb az állóképesség és a kitartás növelésére is.

 Izmaink lassú összehúzódású és gyors összehúzódású izomrostokból állnak, amelyek mind-mind másképpen segítenek bennünket a futás közben. A lassú összehúzódású izomrostok abban segítenek, hogy kitartóbban, hosszabb ideig tudjunk dolgozni, futni, hiszen ezek a rostok jobb vérellátással rendelkeznek és az oxigén jelenlétében történő (aerob) energianyeréssel fedezik a hiányzó ’üzemanyagot’, míg a gyors összehúzódásúak adják a gyors energiát a sebesség növeléséhez, például egy verseny végén történő hajrá esetében, hiszen ezen rostok az oxigénhiányos állapotban (anaerob energianyerés) is képesek még némi energiát biztosítani. Lassú iramú futás nélkül nem fejlesztjük a lassú összehúzódású izomrostjainkat és ezáltal a kitartásunk sem fog javulni. Mindezeket érdemes tehát figyelembe venni és észben tartani, amikor legközelebb egy könnyed, kimozgató, kilazító futáson veszünk részt.

Ha időről időre egy-egy lassabb iramú futó edzést is beiktatunk a napirendünkbe, az lehetőséget biztosít a technikánk csiszolására is. Sokan gondolják, hogy futni mindenki tud. Ez egy szintig igaz is, sokan futunk például a busz után, de közel sem biztos, hogy a technikánk a legmegfelelőbb ahhoz, hogy a legegészségesebb és leginkább hatékony mozdulatokkal végezzük a mozgást. Érdemes tehát nagyobb figyelmet szentelnünk a mozdulatainkra és mindezt egy könnyedebb futás keretein belül tudjuk a leginkább megtenni.  

Egy kényelmes futás abban is a segítségünkre lehet, hogy a szervezetünk még inkább alkalmassá váljon ehhez a mozgásformához. Egy, a határokat feszegető edzés után sokat tehetünk inaink, szalagjaink, ízületeink és csontjaink regenerációjáért és a sportoláshoz való mozgáshoz való alkalmazkodásukért. Nem kell tehát mindig a határokat feszegetni, sok esetben többet teszünk az egészségünkért egy kényelmes, lassú tempóval.

Javaslatok a regeneráló futáshoz.

  • Válasszunk sík terepet: ezen alkalommal ne a meredek hegyeket akarjuk meghódítani.
  • Puha talajon mozogjunk: az aszfalt és a beton túlságosan kemény lenne ilyenkor lábunknak, igyekezzünk természetes, puha talajon futni.
  • 24 órás szabály: fontos, hogy a regeneráló futás 24 órán belül történjen.
  • Könnyed mozgás bármikor, amikor jól esik: ha úgy érezzük, hogy a túl edzettség hibájába estünk, vagy pedig nagyon fáradtnak érezzük magunkat, bátran vállalkozzunk egy könnyed kocogásra
  • Építsünk ki egy regeneráló rutint: érdemes ezt a könnyed mozgást kiegészíteni egy alapos nyújtással, megfelelő mennyiségű folyadék bevitellel, sok, vitamindús étel fogyasztásával és egy pihentető éjszakai alvással.
  • Mindig hallgassunk a testünkre: Higgyük el, hogy a szervezetünk minden esetben jelezni fog a számunkra. Ha tehát bármiféle sérüléssel bajlódunk, annak a regeneráló futás sem fog jót tenni, olyankor inkább válasszuk a pihenést.

Szerkesztői megjegyzés: a megfelelő regeneráló futás elősegíti a terhelés közben felszaporodott tejsav gyorsabb eliminációját az izomszövetekből, viszont a gyors energiabiztosítását jelentő kreatin raktárak előnyösebb visszatöltése zavart szenvedhet, ezért kell megtalálni az optimális sebességet a levezetéshez terhelés után.

https://www.polar.com/blog/recovery-run/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=polar_newsletter&utm_content=generic_wk34
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu