Főoldal / Hírek / Érdekességek / Regeneráló futás a jobb közérzetért és a megfelelő állóképesség megtartásáért I.

Érdekességek

Regeneráló futás a jobb közérzetért és a megfelelő állóképesség megtartásáért I.

2021.09.03

Sokszor tapasztaljuk azt egy-egy komolyabb, a szokásosnál megterhelőbb edzés után, hogy már egyetlen porcikánk sem kívánja a mozgást. Mindegy, hogy egy hosszú futás, egy emelkedőkkel teletűzdelt kerékpározás vagy egy különösen hajtós focimeccs van a hátunk mögött, könnyen érezhetjük nyúzottnak, gémberedettnek magunkat. SŐT, ha egy hosszú kihagyás után térünk vissza a testmozgáshoz, akkor akár egy könnyebb mozgás is elég ahhoz, hogy másnap izomlázra ébredjünk.

Fontos, hogy ilyen esetekben mindig hallgassunk a testünk jelzéseire és fogadjuk el, hogy az előző napi edzés talán túl sok volt a számunkra. Izmainknak, ízületeinknek és szalagjainknak pihenésre és regenerációra van szükségük, azonban korántsem mindegy, hogy annak milyen formáját választjuk.

Könnyen gondolhatnánk, hogy a legjobb megoldás a pihenésre az egész napos fekvés a kanapén, de egy könnyed kocogással, sokkal többet tehetünk az ügy érdekében, mint a mozdulatlanul való fekvéssel.

A következőkben megismerhetjük, hogyan is kell kinéznie egy edzést követő könnyed futásnak, mellyel hatékonyan meggyorsíthatjuk a regenerációt.

Mi is az a regeneráló futás? 

Ez az edzést követő könnyed kocogás tehát egy aktív formája a regenerációnak. Ellentmondásosan hangozhat, hogy a mozgás okozta fáradtságot és fásultságot mozgással akarjuk helyrehozni, de azzal, hogy ismételten beindítjuk a vérkeringést az ereinkben elősegítjük az izmaink felfrissülését.

Ez a fajta testmozgás egy kifejezetten könnyű, rövid, kényelmes tempójú mozgás legyen. Ha már egy kis izzadást is tapasztalunk, vagy azt érezzük, hogy tudat alatt is már gyorsabban haladunk, mint ahogy egyébként általában szoktunk, akkor lassítsunk, vagy akár álljunk is meg. Gondoljunk úgy erre a regenerációs mozgásra, mint egy kényelmes kikapcsolódásra és ne úgy, mint egy teljes értékű edzésre, hiszen amennyiben túlzásba visszük, akkor ellentétes hatást is kiválthatunk.

 

Megfelelő sebesség és pulzusszám

Amikor először kezdtünk futni, sokunknak tanácsolták a tapasztaltabbak, hogy kezdjünk egy olyan könnyű tempóval, ami alatt még akár beszélgetni is tudnánk. Természetesen nem ajánlott futás közben beszélgetni, hiszen azt is tapasztaltuk már, hogy olyankor könnyen beszorul a levegő, de mindenesetre a mozgás dinamikájának először csak olyan lassúnak kell lennie, hogy akár még társalogni is lehessen közben. Valójában ugyanerre a sebességre van szükségünk a regeneráló futás alkalmával is.

Koncentráljunk arra, mi a célunk ebben az esetben. A határaink feszegetése az előző napon már történt, ezért a regenerációs futással éppen az a cél, hogy a testünket, szervezetünket lelassítsuk, megnyugtassuk és könnyed mozdulatokkal az izmainkat helyre rakjuk.

Ha a futás közben végig figyelünk a pulzusszámunk alakulására, akkor biztosan nem lépjük túl a kívánt sebességet. Ennél a mozgásnál a szív kapacitásának csak 60-70%-át kell használnunk és közben a testünk válaszaira is figyelnünk kell, hogy ezt a könnyed iramot könnyen fenn is tudjuk tartani. Érdemes lehet egy sport órát is használnunk, ami tehát nem csak edzés közben, de a másnapi regenerációban is nagy hasznunkra válhat, hiszen a szívműködésünk folyamatos monitorozásával, azonnal képes jelezni, hogy érdemes lassítanunk.  (folytatjuk)

https://www.polar.com/blog/recoveryrun/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=polar_newsletter&utm_content=generic_wk34




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu