Főoldal / Hírek / Érdekességek / Nemcsak Magyarországon probléma a túlsúly: az Egyesült Királyság is nagyon rossz helyen áll

Érdekességek

Nemcsak Magyarországon probléma a túlsúly: az Egyesült Királyság is nagyon rossz helyen áll

2016.06.21

A „Global Burden of Disease” vizsgálata szerint a szigetországi férfiak 67, míg a nők 57%-a túlsúlyos vagy elhízott. A gyermekek negyedénél áll fenn ugyanez a probléma (a fiúk 26, míg a lányok 29%).

A tanulmány az 1980-2013-ig terjedő időszakot vizsgálta, melyek alapján arra lehet következtetni, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek száma jelentősen megnövekedett az utóbbi három évtizedben. A világ populációjának csaknem 30%-a, körülbelül 2,1 billió ember túlsúlyos vagy elhízott, amely magával vonja a szív-keringési problémák, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Bár néhány országban az elhízási mutatók csökkenő tendenciát mutatnak, de ez nem elegendő, radikális változásnak kellene bekövetkeznie ezen a téren.

Dr. Christopher Murray a Seattle-i „Global Burden” tanulmány szerzője szerint az elhízás egy olyan probléma, amely korosztálytól és anyagi helyzettől függetlenül mindenkit érint. Amíg a legutolsó három évtizedben jó néhány országnak sikerült az elhízási mutatókat csökkenteni, addig viszont a kis és közepes jövedelmű országokban ezek a mutatók sajnos emelkedni fognak a népegészségi krízis kialakulásának veszélyével együtt.

Nyugat-Európában az Egyesült Királyságot csupán Izland illetve Málta előzte meg ezen a téren, Izland esetében a férfiak 74 és a nők 61%-a, Máltán a férfiak 74 a nők 58%-a túlsúlyos vagy elhízott.

A túlsúlyt és az elhízást néhány speciális populáció kivételével (pl. sportolók) leginkább a testtömeg index (BMI) alapján értékelik, bár egyre inkább elfogadottabb a has-körfogat mérése. A BMI egy arányszám, amikor is a testtömeget osztjuk a testmagasság méterben kifejezett négyzetével. Amikor ez a mutató 30 feletti akkor elhízásról, amikor pedig 25 feletti túlsúlyról beszélünk. Ezek az adatok növekedtek meg 10 % -al az utóbbi három évtizedben az Egyesült Királyságban.

Bár 1980 és 1986 között ezekben az adatokban egy enyhe csökkenést figyeltek meg a szakemberek, azóta viszont viszont masszívan elkezdett emelkedni ez a mutató. Mostanra az Egyesült Királyság egynegyede már az elhízott kategóriába tartozik. A legaggasztóbb, hogy a gyerekek esetében az 5 és 9 év közöttiek korosztályában is már 10%-os az elhízottak aránya. A 60-64 év közötti felnőttek esetében pedig már az egyharmaduk tartozik az elhízott kategóriába.

Dr. Ivy Shiue az Edinburghi Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője, szerint a gyermekkori túlsúly a gyermekek későbbi egész életére befolyással lehet egészségügyi szempontból.

Az elhízás már a fejlődő országokban is aggodalomra ad okot, ahol az alultápláltságot a minőségi éhezés váltja fel a magas zsír és cukortartalmú étkezés elterjedése miatt. A fejlődő országokban a fiúk és lányok 13%-a elhízott. Ezen a téren a Közel-Kelet és Észak-Afrika területei érintettek leginkább.

A 671 millió elhízott ember több mint fele a 10 legnépesebb országból kerül ki. Legtöbbjük az Amerikai Egyesült Államokból, Kínából, Indiából, Oroszországból, Brazíliából, Mexikóból, Egyiptomból, Németországból, Pakisztánból és Indonéziából származik.

Kevés olyan ország van a földön, ahol a lakosságnak kevesebb, mint a fele tartozik ebbe a kategóriába. Ilyen Kuvait, Líbia, Katar és Szamoa. Tongában például a férfi és női populáció fele már az elhízottak csoportjába tartozik. Dél-Afrikában a nők 42%-a elhízott.

Az utóbbi 33 évben egy országnak sem sikerült az elhízást jelentősen mérsékelni. Ez azt vonja maga után, hogy több ország is Tonga sorsára juthat ezen a téren.

Egy, a Guardian folyóiratban megjelenő interjú szerint a folyamatok lelassítása már nem elegendő. Ez csak olyan, mintha azt mondanánk, hogy megállítjuk a dohányzás további elterjedését és a már dohányzó embereket nem akarnánk leszoktatni. Egyértelműen le kell csökkenteni az elhízási mutatókat ahhoz, hogy az emberek egészségesebb, aktívabb életet éljenek. 

Ez a tanulmány több intézkedés szükségességére hívja fel a figyelmet. Mindenképpen egy olyan globális, országokon, földrészeken átnyúló szervezetet kell létrehozni, amely a fő kockázati tényezőkben, mint a túlzott kalória bevitel, a fizikai inaktivitás és az élelmiszeripari gyárak reklámjai terén pozitív változást tud létrehozni. Csak ez által lehetne segíteni a már genetikailag elhízott problémával rendelkező környezetünkön.

https://www.theguardian.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu