Főoldal / Hírek / Érdekességek / Nem a testsúly csökkenés, hanem a kitartó, rendszeres fizikai aktivitás hozható összefüggésbe a koronáriás szívbetegségek túlélésével

Érdekességek

Nem a testsúly csökkenés, hanem a kitartó, rendszeres fizikai aktivitás hozható összefüggésbe a koronáriás szívbetegségek túlélésével

2019.11.26

A koronáriás szív-problémákban szenvedőknek ajánlott a rendszeres fizikai aktivitás, és az egészséges testsúly megtartása. Sok a hiányzó adat abból a szempontból, hogy a hosszú távú fizikai aktivitás és testtömegindex milyen hatással vannak a népesség elhalálozására.

Az alábbiakban bemutatott vizsgálatban a fent említett tényezők hatását vizsgálták koronáriás szívbetegek esetében. A szerzők 3 307 embert vizsgáltak (köztük 1038 nőt) egy HUNT nevű kutatásból, akik koronáriás szívproblémákban szenvedtek, először 1985-ben, majd 1996-ban és 2007-ben, végezetül 2014-ben ismételték meg a méréseket. Két csoport kockázatának összehasonlítását vizsgálták a kardio-vaszkuláris betegségek minden hajlamosító tényezőjénél, valamint a testtömegindexet (BMI) és a fizikai aktivitást. A következtetéseiknél a Cox regresszió alkalmazásával a kor, a dohányzás, a vérnyomás, a diabétesz, az alkohol és az egyén egészség képét vették figyelembe.

A 30 éves vizsgálat alatt 1 493 haláleset következett be (55% kardio-vaszkuláris megbetegedés miatt, amely során 15,7 év volt az átlagos túlélési időtartam).

A testsúlycsökkenés (BMI <-0,1 kg/m2/év) összefüggést mutatott a minden egyéb okú halállal – vagyis nem a szív érrendszeri, míg a testsúly gyarapodás (BMI≥0,1 kg/m2/év) nem volt összefüggésbe hozható a korai elhalálozással.

A testsúly csökkenés azoknál volt a halálozással szoros összefüggésben, akik normál testsúlyról kezdtek el fogyni. Azoknál pedig, akik akár a csekély vagy a nagymértékű fizikai aktivitásukat megtartották az évek során kevesebb volt az elhalálozás, mint a hipoaktív, keveset mozgó embereknél. A szív érrendszeri és a további hátterű halálokok hasonlóan alakultak.

A vizsgálatok szerint azoknál a kardiovaszkuláris betegségekben szenvedőknél, akik normál testsúlyról indultak, a testsúlycsökkenés nem jelentett tehát olyan nagyfokú védelmet a korai elhalálozás megelőzésére, ellenben kisebb volt az esélyük, mint akik egészséges testsúly után bizonyos mértékben magukra szedtek néhány kilót az évek során.

A megtartott fizikai aktivitás viszont összefüggésbe hozható egy lényeges mértékű rizikó csökkenéssel.

Tehát Tisztelt Olvasók!

A testsúlycsökkentésnél még fontosabb a fizikai aktivitás megtartása, így ezen cikk elolvasása után érdemes elindulni sportolni, majd ezt életünk végéig nem szabad abbahagyni.

onlinejacc.org
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu