Főoldal / Hírek / Érdekességek / Négy dolog viszont, ami támogatja az erek működését

Érdekességek

Négy dolog viszont, ami támogatja az erek működését

2019.04.11

Az egészséges erek létfontosságúak, hiszen tápanyaggal látják el a szervezetet, ezzel szemben az elmeszesedett artériák fokozzák a betegségek kialakulását. Mivel a meszesedés kezdetben nem okoz panaszt a folyamat észrevétlenül megy végbe. Ennek érdekében érdemes megismernünk a kockázati tényezőket. Ahhoz, hogy az ereink megfelelően működjenek, rugalmasnak kell lenniük, ehhez viszont a „Müncheni Prevenciós Sportorvosi Centrum” igazgatója, Martin Halle összefoglalta a Focus-on-line magazinnak az erek négy legnagyobb ellenségét és „barátját”.

Lássuk a pozitív hatásokat:

1. A rendszeres testmozgás, a sport

A sport, a rendszeres testmozgás rugalmasan tartja ereinket, mivel a fizikai aktivitás során megemelkedett pulzus tágítja az ereket. Ez olyan folyamatokat indít be, amelyek által az erek falában a roncsolódott sejtek korrigálódnak.

Ezért a sport nem csak prevenció az ereink számára, hanem rehabilitációs funkciót is betölt.

Az a sporttevékenység, amely az izmokat és a csontokat is megterheli, úgy mint a kocogás vagy az nordic walking segítik az őssejtek csontvelőből a véráramba jutását, amelyek aztán képesek átalakulni a különböző más típusú sejtekké. Az erekbe érve, akár ott újjáképződő éralkotó sejtekké képesek átalakulni. Ezen felül a sport csökkenti a vércukorszintet és ezzel a cukorbetegség kialakulásának a veszélyét. Hasznos a napi két séta vagy olyan intenzív sport tevékenység, ami hét–tíz percig tart, és tényleg elkezd tőle izzadni az ember.

2. Normális testsúly

Próbáljanak meg egy normális testsúlyt fenntartani folyamatosan, ugyanis a túlsúly következtében gyulladási folyamatok indulhatnak be, melyek roncsolják az erek belsejét.

3. Telítetlen zsírsavak

A kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges érrendszer közötti kapcsolat alátámasztására még nincs elegendő kutatás, viszont az biztos, hogy a telítetlen zsírsavak fogyasztása a telítettek helyett, pozitívan hat az érrendszerre. A telített zsírsavak „merevek”, a telítetlen zsírsavak „rugalmasak”. Az előzőek keményítik az érfalat, az utóbbiak rugalmassá teszik azt. Az olyan termékek, amelyek szobahőmérsékleten folyékonyak, mint az olíva olaj, napraforgó olaj telítetlen zsírsavakból állnak, míg a szobahőmérsékleten szilárd zsír és vaj telített zsírsavakban gazdag. A halak, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonaszemek szintén tartalmazzák a jótékony hatású telítetlen zsírsavat.

4. Színes gyümölcsök

A polifenol adja a zöldségek és a gyümölcsök színét. Ez teszi a paradicsomot pirossá, a padlizsánt lilává és az almát zölddé. A sejtjeinknél pedig egy védőmechanizmust indítanak meg. Ezért a professzor azt ajánlja, hogy főzésnél minél több színű zöldségeket hasznosítsunk.

focus.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu