Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mit is jelent pontosan a mérsékelt és intenzív testmozgás, amely segíthet az időskori betegségek megelőzésében, és melyek az egyéb kockázati tényezők?

Érdekességek

Mit is jelent pontosan a mérsékelt és intenzív testmozgás, amely segíthet az időskori betegségek megelőzésében, és melyek az egyéb kockázati tényezők?

2023.04.05

A tudósok a testmozgás kognitív tartalékokra gyakorolt pozitív hatásait a rendszeres fizikai aktivitás egészségre gyakorolt általában pozitív hatásaival igazolják. Különösen azok az intenzív mozgásformák a megfelelőek, amelyek felpörgetik a pulzusszámot és így hozzájárulnak ahhoz, hogy több oxigénben gazdag vér kerüljön a létfontosságú szervekbe - mindenekelőtt az agyba. Az idegsejtek így sűrűbben tudnak hálózatba szerveződni és jobban tudnak információt cserélni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumai szerint a következő sportok felelnek meg leginkább a mérsékelt testmozgásnak:

- Gyors gyaloglás vagy Nordic Walking

- Kerékpározás

- Úszás

- Tánc

Az intenzív mozgásformák viszont a következők:

-Kocogás

-Gyors kerékpározás

-Gyors úszás

Ezenkívül a sport pozitív hatással van a demenciával, a magas vérnyomással, a túlsúllyal, a cukorbetegséggel, és a depresszióval kapcsolatos számos más kockázati tényezőre egyaránt.

Ezek a következők

A rendszeres, közepes vagy intenzív állóképességi edzések révén alacsonyabb lesz a vérnyomás mértéke és a koleszterinszint, csökken az elhízás, csökken a cukorbetegség, a szívroham és a stroke kialakulásának kockázata, védelmet nyújt a erek meszesedése ellen és ezáltal a vaszkuláris demencia ellen is, és így megakadályozza a depressziós hangulatok eluralkodását.

Egyéb befolyásolható kockázati tényezők is léteznek, amit aktív életvezetés révén részben megakadályozhatunk.

 Ezek a következők:

 Halláskárosodás: Még az enyhe halláskárosodás is megduplázhatja a demencia kockázatát.

 Alacsony iskolai végzettség: Az Alzheimer-kór és a hasonló betegségek elsősorban az alacsonyabb iskolai végzettségű embereket érintik. Tanuljunk meg egy új nyelvet, vagy egy új hangszert, táncoljunk, eddzük agyunkat az emlékezeteink felidézésével vagy más módon képezzük magunkat.

 Fejsérülések: Valójában még egy kis agyrázkódás is sok évvel később megduplázhatja a demencia kockázatát. A kockázat még nagyobb, ha valódi fejsérülésről van szó és/vagy eszméletvesztés történt.

 Alkohol: Az alkohol nemcsak károsítja az idegsejteket, hanem megszakítja azok kapcsolatait is. Az a határ, amelyen az alkohol károsítja az agyat, körülbelül férfiaknál fél liter sör naponta, és egy pohár nők esetében.

 Dohányzás: Azoknál, akik több mint 20 éve dohányoznak, kétszer akkora a demencia kockázata, mint a nemdohányzóknál. Ennek oka a füst összetevői, amelyek elősegítik az arterioszklerózist, mert az elzáródott, sérült erek már nem képesek megfelelően ellátni a szöveteket, és az idegsejtek elhalása lesz az eredmény.

 Magány: Azoknál, akik egyedül élnek vagy özvegyek, fokozott a demencia kockázata, mivel az agyműködés a társadalmi kapcsolatoktól is függ.

 Légszennyezés és a magas szálló por koncentráció a levegőben: a nitrogén-oxidok és a szálló por, különösen a belső égésű járművekből származó ultrafinom por bizonyítottan károsítja az agyat.

https://jech.bmj.com/content/77/3/189
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu