Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hidegben sportolni? Jaj nem! Óvintézkedések téli sportolás esetére (I. rész)

Érdekességek

Hidegben sportolni? Jaj nem! Óvintézkedések téli sportolás esetére (I. rész)

2021.12.21

A téllel együtt megérkezett a hideg is, valamint a sötét, latyakos, nedves idő. Sokan gondolják, hogy ilyen körülmények között nem lehet sportolni a szabadban és úgy tervezik, hogy várnak tavaszig, leülnek esténként a kandalló elé, egy jó könyv, egy pohár bor, halk zene. Pontosan ezt a hozzáállást kell mielőbb elvetni és természetesen néhány intézkedést betartva, de ugyanolyan lelkesedéssel folytatni a sportolást, mint a meleg, száraz időben.

A szabadtéri testmozgás alapvetően fontos testünk és lelkünk számára egyaránt, függetlenül attól, hogy milyen évszakban járunk.

A hideg, zimankós időben való sportolással még talán jobban is érezhetjük a természet közelséget, mint nyári időben.

A sportolással elűzhetjük a téli depressziót, energiával tölthetjük fel magunkat és nem utolsó sorban elkerülhetjük a nem kívánatos súlygyarapodást is.

1. Öltözzünk szárazon, ne csak melegen.

A leggyorsabb módja a testhő csökkentésének az izzadás. Mivel a víz egy hatékony hővezető, nagyon gyorsan vonja el a testhőt, maga után hagyva egy kezdetben csak kényelmetlen, később már akár veszélyessé is váló helyzetet, melynek könnyen megbetegedés, vagy akár kihűlés lehet az eredménye. Izzadtan és fázva sokkal hamarabb fejezzük be a testmozgást, de lehet sokkal kockázatosabb következménye is, mégpedig, hogy a testhőmérsékletünk 35 Celsius fok alá csökken, mely kihűléshez vezethet, illetve fagyási sérülések is történhetnek. Fontos tehát, hogy kerüljük a pamut viseletet sportolás közben, hiszen az sokkal lassabban szárad, sokkal inkább részesítsük előnyben az akár 50%-al is gyorsabban száradó, poliészter, nylon vagy polipropilén öltözetet. 

2. Öltözzünk rétegesen

Nem elég megelégedünk azzal, hogy gyorsan száradó öltözéket viselünk. Ugyanilyen fontos a réteges öltözék is annak érdekében, hogy a testhőt bent, a nem kívánatos elemeket pedig, mint az eső, a hó és a szél, kint tartsuk. A könnyen száradó réteg fölé érdemes egy polar öltözéket is felhúznunk, arra pedig egy harmadik réteget, mely megóv minket a széltől és a csapadéktól.

3. Válasszunk világos öltözéket

Télen nem csupán hűvösebb és nedvesebb az idő, de korábban is sötétedik, illetve a köd és a csapadék miatt a látási viszonyok is gyengülnek. Fontos, hogy a balesetek elkerülése érdekében könnyen láthatóvá tegyük magunkat szabadtéri sportoláskor, főleg, ha autóúton is megfordulunk. Használjunk láthatósági mellényt vagy fényvisszaverő szalagot.

4. Óvjuk a végtagjainkat

Nagy hidegben a vér a létfontosságú szervek környékén koncentrálódik, elvonva a hőt a végtagoktól, veszélynek kitéve így az ujjakat, füleket és orrot, ami miatt különösen fontossá válik tehát a vastag zokni, kesztyű, sapka és sál viselése. A futócipők alapvetően a hő kiengedésére vannak tervezve, ami miatt hűvös időben a hideg is könnyebben talál utat a lábujjak irányába. Emiatt különösen fontos a vastag zokni viselése, illetve adott esetben egy téli körülményekre fejlesztett cipő beszerzése.

5. Óvjuk a bőrünket 

A téli levegő nem csupán hideg, de száraz is. Hogy megóvjuk bőrünket a kiszáradástól nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás, valamint szárazság elleni, hidratáló krém használata. Hatékonyan óvhatjuk bőrünket sportolás közben arcmaszk használatával is.

Kevesen gondolnák, de télen is le lehet égni. Annak ellenére is, hogy télen többször felhős az ég, mint nyáron, az UV sugarak így is elérik és károsíthatják bőrünket. Különösen veszélyesek az UV sugarak hó esetén. A hó körülbelül 80%-át képes visszaverni az UV sugaraknak, így havas időben körülbelül kétszeres mennyiségű UV sugárzás éri bőrünket. Hegyvidéken, tehát például téli sportok űzése esetén hatványozottan igaz az UV sugarak veszélye, hiszen ott még közelebb is vagyunk a naphoz.  

6. Válasszuk meg gondosan a sportolás útvonalát

            Elsőre evidensnek tűnhet, sokan mégis megfeledkeznek a csúszás veszélyről, illetve arról, hogy a hó alatt mennyi göröngy, kátyú rejtőzhet. Fontos tehát odafigyelnünk arra is, hogy milyen útvonalon megyünk el például futni, hiszen télen különösen gyakorivá vállnak az elcsúszás, rossz lépés okozta, adott esetben akár súlyos, végtag sérülések. (folytatjuk)

https://www.everydayhealth.com/healthy-living/fitness/easy-winter-exercise-tips-help-you-stay-fit/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu