Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mikor sportoljak? A reggeli vagy az esti edzés a jobb?

Érdekességek

Mikor sportoljak? A reggeli vagy az esti edzés a jobb?

2019.07.07

Másképpen befolyásolja az anyagcserét a mozgás a különböző napszakokban a Koppenhágai és a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint. Patkányok anyagcseréjét vizsgálták a nap különböző óráiban végzett sporttevékenység hatására. A patkányok aktív időszaka az éjszaka, ez nálunk embereknél a reggelnek felel meg. Az aktív időszakban végzett sport támogatta a vázizomzat anyagcsere folyamatait. Amikor a patkányok nappal kellett, hogy sportoljanak, ami az embereknél az estének felel meg, az energiaadósság több időn keresztül volt megfigyelhető. Ezek a különbségek a cirkadián ritmus (szervezet belső biológiai órája) befolyása alá tartoznak, ugyan úgy, mint más élettani folyamatok.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az aktív napszakban a testmozgás a vázizom sejtekben gyorsítja a glikolízist (szénhidrátok lebontása), a zsírok oxidációját és a BCAA-k bomlását (elágazó láncú aminosavak, pontosabban a leucin, izoleucin és valin lebontását),

 tehát a metabolikus lebontási reakciókat.

 

Ezek a folyamatok pedig nagyobb hatékonyságúak a szénhidrátok és zsírok lebontásában. A pihenőfázisban végzett edzés az energiafogyasztás növekedését idézi elő.

A vizsgálat leírja az anyagcserében fennálló különbségeket a pihenési időben és aktív időben végzett sportolás esetén, viszont arra nem tér ki, hogy melyik az egészségesebb.

Az biztos, hogy a bármely időszakban végzett SPORT önmagában jótékony hatással van a szervezetünkre.

Az, hogy ki mikor eddzen, aki zsírtömeget szeretne veszíteni, vagy éppen izomtömeget növelni még tisztázatlan. Az edzések optimális időben való ajánlása még további vizsgálatokat igényel. Az korábbi vizsgálatokból a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a túlsúly és az elhízás esetén ajánlottabb az aktív fázisban végzett sporttevékenység.

www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu