Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mi vagyunk a kicsi gyerekek, ti pedig öregek: gyermekkacagással az időskori egyedüllét ellen

Érdekességek

Mi vagyunk a kicsi gyerekek, ti pedig öregek: gyermekkacagással az időskori egyedüllét ellen

2019.02.28

Egyedülálló generációs projekt

Egy egyedülálló projekt keretében a németországi VOX kereskedelmi csatorna 10 óvodáskorú gyermeket és a Kölni idősek otthonának lakóit költözteti össze hat hétre.

Gyakori jelenség az időseknél, hogy párjuk elvesztésével az arany időskor helyett a magány és az elhagyatottság árnyékozza be a mindennapjaikat. A szükségtelenség érzésével nehezen küzdenek meg azok, akik a család középpontját jelentették korábban. Gyakran úgy érzik, hogy az idősek otthonába meghalni mennek. A projektben résztvevő idős emberek ellátására nem lehet panaszkodni, viszont az életerő és a fizikai fittség hiányterület.

A projektet egy három részből álló dokumentumfilm rögzíteti, ahol az idősek egészségügyi vizsgálatait egy idősekkel foglalkozó kutató orvos kíséri szakmai figyelemmel.

Az egyedüllét az öregedéskutatók szerint nagyon rossz hatással van mind a mentális, mind a fizikális egészségre.

Mielőtt a program elkezdődött minden idős ember több lépcsős testi és lelki vizsgálaton vett részt. A projekt része, hogy az időseknél alkalmazott tesztekkel (ADL – Activity of Daily Living, Mini mental state teszt, aktivitásmérés) ellenőrzik a gyermekekkel töltött idő hatékonyságát. A programok között van például egy közös színházi darab előadása, egymás születésnapjának megünneplése és nem kevés móka és kacagás. A gyermekeket egy gyermek-pszichoterapeuta folyamatosan vizsgálja a hat hét alatt. Különös figyelemmel arra, hogy milyen hatással van az idősek jelenléte a gyermekek beszédére, információfeldolgozására és a személyes kapcsolataikra.

Kíváncsian várjuk a generációk összeeresztésének hatékonyságát az idős emberek mozgás egészségére is, melynek eredményéről a későbbiekben remélhetőleg be tudunk számolni.

fernsehserien.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu