Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mi mindenre jó a zene? Emeli a fájdalomküszöböt sport közben?

Érdekességek

Mi mindenre jó a zene? Emeli a fájdalomküszöböt sport közben?

2019.05.20

A sportolás valakinek a jól-lét alapvető építőköve, van, akinek pedig a szükségszerű, elkerülhetetlen rossz. Mindezek mellett köztudott, hogy a fizikai aktivitás nagyon hasznos mind a mentális, mind pedig a fizikai egészség számára.

Egy új tudományos megközelítésű vizsgálat során a zenét és a mozgás kapcsolatát keresték német kutatók. Megállapították, hogy a

Zene ugyanis emeli a fájdalomküszöböt fizikai aktivitás során.

Ez a megállapítás a krónikus betegségekben szenvedőknél, valamint a rehabilitáción résztvevő pácienseknél nagyon nagy segítség lehet, nem is beszélve az erőedzéshez való hozzájárulásáról.

Összességében elmondható, hogy a zene megkönnyíti a „mozgásgyógyszer” bevételét.

Németországban létezik egy szóösszetétel, amely az edzőtermi edzést és a szabad zenei improvizációt köti össze, az úgynevezett „Jymmin”. A szó és a mögöttes tartalom kialakítói a Lipcsei Max-Planck Intézet kutatói, akik a kognitív idegtudományok területén tevékenykednek. A „Jymmin” alkalmával a különböző edzőtermi gépek, úgymint a hasizom-, lépcsőző-, vagy húzódzkodó gép ellenállása össze van hangolva a zenével.

Az Intézet által kifejlesztett kompozíciós szoftvert és a hozzá kapcsolódó szenzorrendszert olyan módon alakították ki, hogy egyéni kísérő zene minden sportolónál és minden gépen szinkronban szól.

Prof. Dr. Thomas Fritz és a kutatócsoportja a fejlesztéssel alátámasztották, hogy a zene növeli a fájdalomküszöböt. Már 10 perc zenés edzés következtében minimum 10, maximum 50%-al kitolódott a fájdalomküszöb. Az erődedzés bizonyítottan rendelkezik fájdalomcsökkentő hatással, és amikor ehhez még a „Jymmin”-t alkalmazták, a fájdalomtűrés nagymértékben javult. A kutatók a megnövekedett opioid felszabadulást vélik háttérmechanizmusnak tulajdonítani, de a pontos folyamatoknak még nincsenek ismeretében. Annak ellenére azonban, hogy a pontos élettani folyamatokat még nem ismerjük, biztosan nagy segítség a sportorvoslásban és a rehabilitációban a zene és az erőedzés együttes alkalmazásának fájdalomtűrő képességre gyakorolt hatása. A mozgás számos betegség gyógyításában tölt be fontos szerepet, de sokszor a motiváció hiányzik, vagy a fájdalomtól félnek a páciensek, azért nem kezdenek el mozogni.

A fájdalomküszöb kitolódása miatt az élsportolók is profitálhatnak a terhelés közbeni zene hallgatás kapcsán.

Már úszókkal is végeztek a témában vizsgálatokat. Megállapították, hogy nem csak az erőedzés és a zene kapcsolata függ össze. Állóképességi sportolás során is megállapították, hogy a zenét hallgató személyek 50 másodperccel tovább futottak a futószalagon, mint azok, akik nem hallgattak zenét.

 

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu