Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mennyiben hat a sport az elhízás okozta gyulladásokra?

Érdekességek

Mennyiben hat a sport az elhízás okozta gyulladásokra?

2018.04.11

Az elhízás világszerte évről évre egyre inkább jellemző minden népcsoportra. Ha az energiamérlegünk hosszú távon pozitív irányba tolódik el, annak a kóros túlsúly az eredménye. Mindazok mellett, hogy az elhízottaknak van olyan csoportja, akik anyagcsere folyamataikat tekintve bár egészségesnek mondhatóak, de a túlnyomó többségnél kialakulhatnak az ebből adódó negatív hatások is. Ilyen betegségek például a kettestípusú cukorbetegség, valamint a szív érrendszer számos élettani diszfunkciója.  

Az elhízott betegek testében a zsírszövetek tömeges terjeszkedése válik jellemzővé, amely metabolikus stresszhez vezet. Az adipocitákban (azaz a zsírszövetben) ez folyamatos stresszt fog okozni. amelynek köszönhetően ezen szövetek immunaktivitása csökken.

Számos gyulladásos vegyület, úgy, mint a citokin és a kemokin szaporodik fel a szervezetben, amelynek következtében a zsírszövetbe leukociták fognak beszűrődni, vagy másnéven infiltrálódni. A zsírszövet önerősítő gyulladásos válasza átjut az érrendszerbe, ahol a felszaporodott gyulladásos elemeknek köszönhetően a véren keresztül átjut az érrendszeri endotheliumra (sejtfal) és más szervekre valamint szövetekre. Ilyen gyulladásos reakciókban tipikusan érintett szerv a máj, az agy, az izom és akár a belek is.

Az előbb leírt reakciók következményei a másodlagos gyulladásos folyamatok, amelyek spontán is előfordulhatnak és az elhízás eredményeként lesznek jellemzőek és jelennek meg gyulladásos betegségként elhízás esetén.

A rendszeres fizikai aktivitás emeli az energiaszükségletet és ezzel párhuzamosan a zsigeri zsírszövetek számát csökkenti. Így kevésbé fognak aktiválódni a gyulladásos anyagcsere folyamatok és kisebb lesz a gyulladás kialakulásának lehetősége. Ezzel ellentétben viszont a fizikai aktivitás befolyásolja a humorális (az immunrendszernek az, az alrendszere, amely nem sejtekhez kötötten, hanem közvetve, a sejtek által termelt ellenanyagokkal védekezik az idegenként felismert sejtek, antigének ellen) és sejtszintű immunvédelmet.

Az edzés jelentősen csökkenti a zsírszövetekben végbemenő gyulladásos folyamatokat, ezért akár úgy is fogalmazhatunk, hogy a sport gyulladáscsökkentő hatású. Az elhízott emberekben esetében, ezzel egy időben a helyi kóros tünetek és következmények kialakulása ellen is hat a fizikai aktivitás olyan szervekben, mint az izmok, a belek és az agy.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu