Főoldal / Hírek / Érdekességek / Magaslaton dolgozó nők

Érdekességek

Magaslaton dolgozó nők

2018.10.08

Az ázsiai „Liu Ázsia Kutató Intézet” tudományos csoportja az endokrin rendszer működését vizsgálta magaslaton élő nőknél fizikai munka közben.

A tanulmányban a magaslaton dolgozó nők tesztoszteron és kortizol szintjének változását figyelték meg fizikai aktivitás során, pontosabban munka közben. (A kortizol egy erős stressz-hormon, túlzott termelése tartós lebontó folyamatokat eredményez, a tesztoszteron ezzel ellentétesen az egyik fő anabolikus, felépítő hormon.)

Az összesen 35 főt számláló vizsgálati csoportot 3 050 méter felett, a kontroll csoportot a 3 050 méter alatt élő nők alkották. Minden kutatásban résztvevő személy a Himalaya lakója volt.

Naponta háromszor vettek a vizsgálati személyektől nyálmintákat, először közvetlenül a fizikai munka előtt, majd 30 és 60 perccel utána. A nők wGT3X‐BT típusú Aktigráfot viseltek a munka alatt egy órán keresztül. Az Aktigráf olyan mérőeszköz, amely az aktivitás objektív mérésére alkalmas A kutatók az endokrin rendszer működésére és fizikai aktivitás közötti összefüggésekre voltak kíváncsiak. Az Aktigráfról, annak működéséről bővebben honlapunkon tájékozódhatnak.

 A nyálmintákból a kortizol és a tesztoszteron koncentrációs szinteket vizsgálták. A vizsgálatot végzők, - miután megmérték a résztvevők testösszetételét (bőrredő mérés) megmérték a napi aktivitás mennyiségét és minőségét, valamint ellenőrizték, hogy az aktivitásuk a közepestől az erős tartományba esik, - megállapították, hogy a magaslaton, vagyis 3 050 m felett élő, dolgozó nők  kortizol és tesztoszteron hormonjainak szintje alacsonyabb, mint azoknak a nőknek, akik 3 050 méter alatt élnek és dolgoznak.  A tesztoszteron és a kortizol növelik az energia-raktározását a szövetekben és így elősegítik a tárolt energia hatékony felhasználását. A mért hormonok csökkent termelődése magaslaton tehát, az energiafelhasználás takarékosságával függhet össze az ilyen viszonyok között élők esetében.

onlinelibrary.wiley.com

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu