Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sport általában ártalmas, ha magas a levegő porszennyezése III.

Érdekességek

A sport általában ártalmas, ha magas a levegő porszennyezése III.

2021.11.01

A testmozgás magában foglalja a test minden izommozgását, amely energiát használ fel. Ez magában foglalja a mindennapi tevékenységeket, például kertészkedést, takarítást vagy gyalogos vásárlást. A sport ezzel szemben azt a fizikai tevékenységet írja le, amely tervezett, strukturált és ismétlődő tevékenység és azzal a céllal végezzük, hogy javítsuk, illetve megőrizzük fizikai alkalmasságunkat, egészségünket. Mind az enyhe, könnyű, mind a megerőltető fizikai tevékenység pozitív hatással lehet az egészségre és javíthatja az életminőséget. Az aktív életmód a tüdő és a szív egészségének szempontjából is fontos tényező és nemcsak a krónikus tüdő és szívbetegségben élők, hanem a teljes lakosság számára is.

Az alábbiakban ezért ismertetjük, azok a gyakran feltett kérdéseket, amelyek talán mindenkiben megfogalmazódnak, akik a fenti két ismertetőt elolvasták.

  • Mennyit és milyen sportot űzzek?
  • Miért kell aggódnom a gyakorolt ​​levegő minősége miatt?
  • Hogyan befolyásolhatja a légszennyezés a tüdőmet?
  • Milyen típusú légszennyezéssel kell számolnom sportolás közben?
  • Kültéri légszennyezés
  • Beltéri légszennyezés

Mennyit és milyen sportot űzzek?

Mindenkinek megvan az a szintű, a saját egészségi állapotának megfelelő szintű testmozgásra vagy fizikai aktivitásra a lehetősége, ami függetlenül attól, hogy fennáll -e akut vagy krónikus tüdő, - és/vagy keringési betegsége vagy sem. Ide tartozik a gyaloglás, a kerékpározás, az úszás, a csapatsportok, a súlyzós edzés vagy az olyan mindennapi tevékenységek, mint például a kertészkedés vagy a takarítás. Mindezeket olyan szintig lehet végezni, amíg nem jelentkezik a fáradtság érzése. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen típusú edzés felel meg aktuális egészségi és edzettségi állapotunknak, illetve milyen mértékben végezhetünk fizikai munkát, mindenképpen kérjük ki az egészségügyi szakemberek tanácsát.

Miért kell aggódnom a rossz levegőn végzett fizikai aktivitás esetleges károsító hatása miatt?

Amikor fizikailag aktívak vagyunk, gyakrabban veszünk levegőt és szaporábban lélegzünk, és így nagyobb mennyiségű levegő jut a tüdőnkbe, mint nyugalomban. Ha a levegő minősége rossz, akkor így nagyobb mennyiségű szennyező anyagot is lélegezhetünk be. Ezenkívül edzés közben nagyobb valószínűséggel szájjal lélegzünk, mintsem orron keresztül. Az orrunkkal ellentétben a száj nem képes kiszűrni bizonyos nagy szennyező részecskéket, és így megakadályozni, hogy elérjék a tüdőt.

A levegő szilárd részecskék és gázok keveréke. Sok ilyen szennyező anyag lehet benne, ami önmagában vagy másokkal együtt ártalmas lehet az egészségünkre, ezért fontos figyelembe venni a fizikai gyakorlás során felvett ​​levegő lehetséges negatív hatásait. 

Tehát a szájon át történő légzés nagyobb mennyiségű szennyező anyag bejutását okozhatja a hörgőkbe. Edzés közben a belélegzett kisebb részecskék mélyebbre is hatolhatnak a tüdőnkbe. Minél több szennyező anyagot szívunk be, annál valószínűbb, hogy negatív hatással lesz az egészségünkre.

Hogyan befolyásolhatja a légszennyezés a légzési rendszeremet, tüdőmet?

A légszennyezés minden lakossági csoportot érint. Különösen káros az olyan tüdőbetegségben szenvedők esetében, mint az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), az idősekre, a gyermekekre és a csecsemőkre. Ha valakinek tüdőbetegsége van, a légszennyezés ezen betegségek fellángolásokhoz vezethetnek, mint például asztmás rohamok, COPD exacerbációjához, (vagyis amikor a betegség vagy gyulladás ismét súlyosbodik egy tünetmentes időszakot követően), légzési nehézségekhez, légszomjhoz, köhögéshez és a légutak irritációjához. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres légszennyezés hosszú távon összefüggésbe hozható bizonyos tüdőbetegségekkel megjelenésével egészséges egyénekben is, sőt a légszennyezést a várható élettartam csökkenésével is összefüggésbe hozták.

Milyen típusú légszennyezéssel kell számolnom sportolás közben?

Alapvetően meg kell különböztetni a légszennyezés két típusát: a beltéri és a külső levegőszennyezést

Kültéri légszennyezés

A külső légszennyezés magában foglal olyan szennyező anyagokat, mint a finom por és gázok, például ózon, nitrogén és kén -dioxid. A kültéri légszennyezésnek számos oka van, beleértve a közúti forgalmat és az ipari szennyezést. Ha szabadtéri sportokat szeretünk, tudnunk kell, hogy a légszennyezés annál nagyobb, minél nagyobb mértékű a beépítettség a városokban, minél forgalmasabbak az utak, nagy az átmenő forgalom és autópályák közelében és nem utolsó sorban, ahol nagyobbak az ipari területek.

Beltéri légszennyezés

A beltéri légszennyezésnek számos oka lehet, ideértve a nyílt tűztereket, vagyis ahol nagy mértékű a szilárd anyagok égetése, építőanyagokkal dolgoznak, rossz minőségűek a hűtő rendszerek, sok tisztítószert használnak, netán zártterekben dohányoznak vagy kívülről szennyezett levegő áramolhat a belső terekbe. Ha otthon, fitnesztermekben vagy fedett uszodában szoktunk edzeni területen, akkor figyeljünk a gyakori szellőztetésre, mert az esetleges rossz levegő minőség következménye hátrányosan érintheti a tüdő egészségét.

Egy csaknem 400 000 ember bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy

a rendszeres testmozgás csökkenti a halál kockázatát azokban a régiókban, ahol magas a légszennyezés mértéke szemben azokkal, akik rossz légszennyezettségű területeken élnek, azonban nem sportolnak.

Ennek megfelelően rendszeresen kell sportolni a rossz levegőminőségű régiókban is, hiszen így csökkenthető a korai elhalálozás kockázata, DE a rendszeres sportolást természetesen ne a magas légszennyezettségű területeken végezzük. A tanulmány egy másik érdekes vonatkozása, hogy a szennyeződött területeken való fizikai aktivitás jobb hatású, mint az intenzív szennyezésnek való kitettség mértéke. 

A legmagasabb halálozási kockázatot a kevés, nem rendszeres testmozgás és a nagyon magas légszennyezettség együttes kombinációja jelenti.

Más hasonló tanulmányok is beszámoltak arról, hogy a jó levegőn végzett rendszeres testmozgás csökkentheti a halálozás kockázatát azokban a régiókban, ahol magas a légszennyezettség.

https://www.hdsports.at/gesundheit/sport-bei-luftverschmutzung-fuehrt-zu-lebensverlaengerung




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu