Főoldal / Hírek / Érdekességek / Különböző mértékű terhelések hatása az EEG aktivitásra

Érdekességek

Különböző mértékű terhelések hatása az EEG aktivitásra

2016.11.02

Manapság már tankönyvi adat, hogy a szív-keringési rendszer hogyan adaptálódik a terhelésre, de felmerül a kérdés, hogy vajon az agyban milyen alkalmazkodási folyamatok zajlanak le edzés hatására?

Az elektroenkefalográf (EEG) technikai továbbfejlesztésének a hatására lehetőség nyílt az agykérgi tevékenység vizsgálatára standardizált körülmények között. Amióta, hogy standardizálták az EEG vizsgálat méréseinek körülményeit egyre több kutatás foglalkozik a sport és az agykérgi aktivitás összefüggéseivel. Vizsgálták tehát, hogy miképpen hat az agy működésére:

A terhelés intenzitása:

Összességében elmondható, hogy a terhelés intenzitása összefügg az agyhullámok változásával. Ennek hátterében az állhat, hogy terhelés hatására megemelkedik az agy vérellátása. Arra viszont még nincs konszenzus, hogy a különböző intenzitású terhelési protokollok pontosan hogyan befolyásoljál az agyi régiókat és frekvenciasávokat.

 

A terhelés időtartama:

A terhelés időtartama is befolyásolja az EEG aktivitást, de ebben a kérdésben további vizsgálatok szükségesek. A fáradás miatt az agykérgi aktivitás csökken, ennek hátterében az agykérgi anyagcsere mutató csökkenése (az oxigén és a cukor, illetve a tejsav felvétele) állhat. Magasabb terhelésintenzitásnál csökken az agy oxigénfelvétele így megerősödik a glükóz és a tejsav felhasználása.  

A hőmérséklet:

A hőmérséklet agykérgi aktivitásra gyakorolt hatása vitatott. A fizikai aktivitás magas hőmérsékletű környezetben megemelkedett artériás vérhőmérsékletet okoz, amely csökkenti az agy vérellátását. A hőmérsékleti túlterhelés az agy motorikus funkcióját zavarhatja meg.

 

Az oxigénhiányos állapot:

Egy vizsgálat során 12 kerékpározót mértek oxigénhiányos környezetben, azaz hiperbár kamrában és normál körülmények között.  A vizsgálat során az oxigénhiányos körülmények között mért Béta-1, Béta-2 és a teljes frekvencia spektrum teljesítménysűrűsége fokozottabb volt a terhelés végénél, mint a normál körülmények között mért teljesítmény befejeztével.

 

Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu