Főoldal / Hírek / Érdekességek / A premenstruális időszakban a koffein segíthet a teljesítmény növelésében

Érdekességek

A premenstruális időszakban a koffein segíthet a teljesítmény növelésében

2023.05.21

A premenstruációs tünetek sportolói teljesítményt csökkentő hatása nagyon gyakori a női sportolók körében. Kevésbé kutatott terület a premenstruációs tünetek sportteljesítményre való hatása és a koffein, illetve kávé fogyasztás hatása.

A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy mérsékelt dózisú koffein (3-6 mg/kg) fogyasztása növelheti a sportolók testedzése alatti sportteljesítményét. Régebben a koffein bizonyos mennyiség/koncentráció felett doppingszernek minősült, manapság jelenléte kisebb koncentrációban már nem jelent problémát.  Nem ismert azonban, hogy a koffein ergogenitása (energetizáló hatása) hasonló-e a menstruációs ciklus minden fázisában. A vizsgálat célja a koffein ergogén hatásának meghatározása volt a menstruációs ciklus három fázisában.

A vizsgálatban tizenhárom jól képzett eumenorrheás, vagyis normálisan és rendszeresen menstruáló triatlonista (életkoruk:31±6 év; testtömegük:58,6±7,8 kg) vett részt egy kettős vak, keresztezett, véletlenszerű, randomizált vizsgálatban. 

A korai follikuláris szakaszban, a preovuláció és a középső luteális fázisban a résztvevők vagy placebót (cellulózt) vagy 3 mg/kg tiszta koffeint vettek be egy átlátszatlan és azonosíthatatlan kapszulában. Az anyag felszívódását kivárva, 60 perces várakozás után a résztvevők maximális kerékpár ergométer-tesztet végeztek az akaratlagos kifáradásig (25 W/perc), hogy felmérjék az aerob kerékpározási csúcsteljesítményt (Wmax).

A kapott eredményekből kiderült, hogy a koffeint fogyasztók maximális teljesítménye (Wmax) a placebót kapott alanyok eredményeivel összehasonlítva nött  a korai follikuláris időszakban (4,1 W/kg vs. 4,24 W/kg, ez a különbség 2,7%. A preovulációs fázisban az eltérés +3,3% volt, míg a középső luteális fázisban 3,6% volt jobb az eredmény, mint a placebot fogyasztók teljesítménye.

A koffein ergogén, vagyis teljesítményt növelő hatásának nagysága sportoló nők esetében a kerékpározás során tehát hasonló volt a menstruációs ciklus összes fázisában.

Összefoglalva: A koffein növelte az aerob kerékpározás csúcsteljesítményét a korai follikuláris, a preovulációs és a középső luteális fázisban egyaránt. Így a testtömegkilogrammonként 3 mg tiszta koffein bevitele ergogén segédeszköznek tekinthető a rendszeresen, normálisan menstruáló nők számára a menstruációs ciklus mindhárom fázisában.

Szerkesztői megjegyzés: senki se gondolja, hogy ez a csekélynek tűnő 2,7 és 3,6% közötti javulás kevés, hiszen a sportban az eltérések a győztes és mondjuk a hatodik helyezett között bőven ezen határon belül fordul elő. A 3% az 100 m -es síkfutás esetén 3 m-t jelent, ez óriási különbség. A másik fontos tényező, hogy itt most nem kávét fogyasztottak a résztvevők, hanem tiszta koffeint.

DOI: 10.1007/s00394-019-02100-7

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu