Főoldal / Hírek / Érdekességek / Miért szükséges minél kevesebbet időt ülve töltenünk?

Érdekességek

Miért szükséges minél kevesebbet időt ülve töltenünk?

2024.05.10

Egyre több a bizonyíték kerül napvilágra, hogy - hacsak nem vagy kerekesszékes - túl sok időt ülve tölteni meglehetősen káros az egészségre.

Buszvezetők és asztronauták

A betegségek kialakulása és a túl sok ülés közti kapcsolat először az 1950-es években merült fel, amikoris a kutatók azt vették észre, hogy a szívinfarktus kialakulásának esélye kétszer nagyobb a ’double decker’ (emeletes) buszok vezetőinek körében, mint a jegyellenőröknél. Míg a buszvezetők a munkaidejük 90%át is üléssel töltötték, addig az ellenőrök akár 600 lépcsőfokot is megmásztak egy nap.

A túlzott mennyiségű ülésről úgy vélhető, hogy lassítja az anyagcserét, ami pedig hatással van a vércukorszintre, a vérnyomásra, a zsíranyagcserére, valamint gyengébb izomzatot és csontozatot eredményez.

Egy a 70-es években, asztronautákon végzett kutatás szerint a súlytalanságban eltöltött idő előrehaladott csont és izomtömeg csökkenéssel, valamint öregedéssel állt szoros kapcsolatban.

Mit lehet tenni?

Hogy csökkentsük egy rossz egészségi állapot és/vagy betegeskedés kialakulásának kockázatát, tanácsos rendszeresen, legalább heti 150 percet mozogni, fizikailag aktívan tölteni, sportolni és az üléssel eltöltött idő mennyiségét csökkenteni.

Számtalan tanulmány mutat rá, hogy a mozgásszegény életmód meglehetősen szoros kapcsolatban áll az elhízottsággal, a kettes típusú diabétesz és különféle rákbetegségek kialakulásával, valamint a korai halálozással.

A hosszantartó ülés lassítja ugyanis az anyagcserét, ami pedig negatív hatással van a vércukorszint, valamint a vérnyomás megfelelő, optimális szinten való tartására, illetve a túlzott testzsír kialakulásnak elkerülésére. Felmérések bizonyítják, hogy például az Egyesült Királyságban nagyon sok fiatal tölt akár 9 órát is egyhelyben ülve. Magyarországon is hasonló a helyzet, bár ebben talán sokat segít a mindennapi testnevelés bevezetése a közoktatásban. Ebbe nincs benne az alvással töltött idő, de benne foglaltatik a TV nézés, a számítógép és egyéb képernyő előtt eltöltött idő, az olvasás, a házifeladat írás, az autóban vagy tömegközlekedési eszközön való utazás.

Mozogjunk többet, üljünk kevesebbet

Az Egyesült Királyság tisztifőorvosának fizikai aktivitással kapcsolatos útmutatója azt ajánlja, hogy egy hosszabb, egyhelyben való üléssel eltöltött időt érdemes több rövidebb, akár csak néhány perces mozgással megszakítani. Sajnos még nincs elég bizonyíték, eredmény arra vonatkozóan, hogy egy pontos időtartamot is meglehessen fogalmazni arra vonatkozóan, hogy mennyi időt is szabad ülve tölteni egy nap, azonban néhány ország, mint például Ausztrália, már tett ajánlásokat, miszerint érdemes lenne a gyerekek, TV nézéssel, videó játékokkal eltöltött idejét 1-2 órában maximalizálni. Mindezt azért, hogy az ülőpozícióban eltöltött időt mennyiségét csökkentsék.

MEGFONTOLANDÓ AJÁNLÁSOK:

Kis gyerekek 5 éves korig

Az 5 év alatti gyerekek esetében a tanács, hogy minél kevesebb időt töltsenek a TV előtt, kocsiban, buszon, vonaton utazva, vagy egyszerűen a babakocsiban ültetve. Ez, bár egy kihívás lehet az elfoglalt szülők számára, de nagyon fontos, hiszen a gyerekkorban kialakuló tapasztalatok és szokások hatással vannak/lesznek felnőttkori egészségünkre.

Ötletek az ülőidő csökkentésére:

- Egyhuzamban 1 óránál tovább semmi esetre sem maradjon a gyerek a babakocsiban, hordozóban, sétáláskor minél több időt töltsön azokon kívül, és inkább saját lábán közlekedjen

- Csökkentsük a TV, vagy bármilyen más képernyő előtt eltöltött idő mennyiségét, helyette aktív, mozgást igénylő játékokat találjunk ki lakáson belül és a kertben is

Fiatalok

Az 5 és 18 év közötti gyerekek, fiatalok számára az üléssel eltöltött idő csökkentésére gyakorlatilag bárminemű mozgásforma megfelel, akár otthon házon belül, a kertben, az iskolában, az iskola után a barátokkal, osztálytársakkal a környéken, a lényeg, hogy mozogjanak.

Ötletek a fiatalok esetében:

 • Megállapodást kell kötni a fiatallal arra vonatkozóan, hogy a Tv nézésért, számítógépezésért cserében mozogjon, eddzen valamit, tehát érdemelje ki azt
 • Meg kell egyezni családon belül, hogy mi az az idő mennyiség, amit képernyő előtt szabad tölteni és azt semmiképpen se lépjük át
 • Mentesítsük a hálószobánkat mind a TV-től, mind a számítógéptől, illetve a mobiltelefontól
 • Ajándékozáskor olyan ötletekkel álljunk elő, amik egy aktívabb életmódra serkentenek, mint egy bicikli, roller (nem elektromos), vagy labdázás
 • Igyekezzünk bevonni a fiatalokat a házimunkába

De a legfontosabb talán, hogy a szülők maguk egy jó példával szolgáljanak a gyerekek számára és minél kevesebb időt töltsenek ülőtevékenységgel.

Felnőttek

A 19 és 64 év közöttiek esetében fontos, hogy ők maguk váljanak tudatossá, hogy mind tanulás, mind munka közben vagy a tömegközlekedés során igyekezzenek kevesebbet ülni, rendszeresen álljanak fel néhány percre, egy megállóval később szálljanak fel a tömegközlekedési eszközre, vagy szálljanak le hamarabb és a maradék távot inkább sétálják le.

Ötletek erre vonatkozóan:

 • Buszon, villamoson inkább állva utazzunk
 • Használjuk a lépcsőt a lift és a mozgólépcső helyett
 • Állítsunk be a telefonunkon egy emlékeztetőt, ami 30 percenként jelez nekünk, hogy álljunk fel néhány percre
 • Igyekezzünk a laptopot egy magasabb asztalra helyezni, hogy állva kelljen dolgoznunk
 • Kávé és tea szünetben sétáljunk is néhány percet
 • Telefonálás közben is igyekezzünk sétálni, mintsem egyhelyben maradni

65 év felettiek

A 65 év felettiek jellemzően akár 9 órát is ülve töltenek egy nap, ami hatalmas probléma.

Néhány ötlet az ő számukra ennek elkerülésére:

 • TV nézés közben, minden reklámszünetben álljanak fel, sétáljanak körbe a lakásban, menjenek ki a kertbe, lépcsőházba
 • Telefonálás közben szintén sétáljanak
 • A lehető legtöbb esetben használják a lépcsőt, lift helyett
 • Találjanak aktív hobbit maguknak, mint például a kertészkedés
 • Járjanak el közösségi kirándulásokra, sétákra, táncórákra akár
 • Legyenek aktívak a házi, kerti munkák esetében

Szerkesztői megjegyzés: A bizonyítékok nagy többsége megfigyeléses tanulmányokon alapszik, amelyek viszont csak a kapcsolatot mutatják ki az ülő életmód és a rossz egészségi állapot között, de annak közvetlen okára nem derítenek fényt.

forrás: https://www.nhs.uk/live-well/exercise/why-sitting-too-much-is-bad-for-us/

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu