Főoldal / Hírek / Érdekességek / A kardio-respiratorikus fittség egy igen erős egészségügyi előre jelző!

Érdekességek

A kardio-respiratorikus fittség egy igen erős egészségügyi előre jelző!

2024.05.15

A kardio-respiratorikus fittség mértéke azt jelzi, hogy a szervezet képes-e a nagy izomcsoportokat optimális mennyiségű oxigénnel ellátni intenzív, az egész testet érintő fizikai gyakorlatok során.
Ez a mutató közvetlenül és közvetetten is mérhető, közvetlenül. amikoris egy maximális erőkifejtés közbeni teszt során a gázcsere mutatóit elemzik, vagy közvetetten, amikor szubmaximális, vagyis a maximális erőkifejtés alatti erőfeszítéseken alapuló matematikai modellek segítségével becsülik értékét. Amennyiben varianciájának, - ami egy valószínűségi változó és azt fejezi ki, hogy mértéke milyen mértékben szóródik a várható érték (középérték) körül - fele genetikai tényezőkhöz kötődik, akkor a többit rendszeres fizikai aktivitással módosítani lehet.
Az 1980-as évek óta az alacsony kardio-respiratórikus fittséget bizonyos kórképek, például bizonyos daganatos megbetegedések (például vastagbél-, tüdőrák), II-es típusú cukorbetegség, szélütés vagy depresszió előfordulásával társították. És igaz ennek ellenkezője is, hogy a magas kardio-respiratórikus fittség mértéke kifejezetten kedvező prognosztikai elem lehet a daganatos, a szívelégtelenségben vagy a krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél egyaránt.
Az elmúlt években számos szisztematikus áttekintés jelent meg ezekről a kapcsolatokról, de ezek legtöbbször csak egy adott területre koncentráltak.

Legyen cél az emberek ösztönözése a fizikai aktivitás növelésére

A Kanadai Közegészségügyi Ügynökség (Ottawa) kutatói vizsgálataikban feltárták a kardio-respiratórikus fittség és a felnőtt személyek általános egészségi állapota közötti összefüggéseket. Áttekintették az összes jelentős ezen témakörben megjelent tanulmányt és elvégezték ezek metaanalízisét.
9 062 értékelést készítettek, ebből 26 került be a végső elemzésbe, ami 20,9 millió egészséges vagy betegségben érintett résztvevőt jelentett. A nyomon követés időtartama 1 és 44 év között változott. Megállapítást nyert, hogy a magas kardio-respiratórikus fittséggel rendelkezők esetében 41-53%-al csökkent a korai, minden okból bekövetkező halálozás kockázata szemben az alacsony kardio-respiratorikus fittséggel rendelkezőkkel összehasonlítva.  

A kardio-respiratórikus fittség 1 MET  - metabolikus együttható, amely kifejezi a test által elfogyasztott oxigén mennyiségét, 1 MET egyenlő a nyugalomban felhasznált oxigén mennyiségével, vagyis az alapanyagcsere oxigénigényével - növekedése a mortalitást 7%-al csökkentette, a daganatos megbetegedések esetén és 51%-al a szív eredetű megbetegedések esetén.

Ezenkívül a megfelelő kardio-respiratórikus fittség mértéke a magas vérnyomásban szenvedőknél 37%-kal, a szívelégtelenséggel élők esetén 69%-kal, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél pedig 73%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát.

Az elemzésnek vannak korlátozó tényezői, a szerzők felhívták a figyelmet a nőkre és például a mentális egészségi zavarokkal küzdő emberekre vonatkozó adatok hiányára, illetve arra, hogy a közölt eredmények esetében a bizonyítékok szintje nagyon alacsony vagy közepes volt, azonban mindenképpen javasolt a kardio-respiratórikus fittség mérése és az eredmények integrálása a betegek klinikai értékelésébe.

https://www.jim.fr/viewarticle/forme-cardiorespiratoire-puissant-prédicteur-2024a100093m
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu