Főoldal / Hírek / Érdekességek / Jóga félúton a terápia és a trauma között

Érdekességek

Jóga félúton a terápia és a trauma között

2016.09.20

Aki manapság a reggelt nem napüdvözléssel és más jógagyakorlatokkal kezdi az gyanús, vagy legalább is nem érdekli saját egészségtudata. Legalább is ezt közvetítik azok a folyóiratok, internetes felületek, amelyek szerint a jóga nem csak a kis bajokra, hanem komoly betegségekre is gyógyszer.

Napjainkban egyre közkedveltebb a jóga. Míg két évtizede a nyugati világban csak a különcök és az ezotériával foglalkozók végezték ezt a mozgásformát, mára egyre nagyobb tömegeket ér el. A hatha-, ashtanga-, iyengar-, dinamikus, hormon és terápiás jóga csak pár típus azok közül, amelyeket mostanában a jóga stúdiókban hirdetnek és használnak. Manapság a jógára már egy teljes ipar épült: jóga matrac, tégla, ruha, magazin, alkalmazások és online kurzusok. Pedig sokszor félreértelmezik a jógát.

Tekintsük, át mi is különbözteti meg ezt a többi mozgásformától?

Test, szellem és lélegzés

A jóga nem sport, hanem életfilozófia. A stressz, a szűkös idő és folytonos törekedés a tökéletességre elveszi az emberek figyelmét a lényeges dolgokról. Érthető a vágy, hogy vissza akarunk találni saját magunkhoz. A testre, a lélegzésre és a lélekre figyelünk, ha ez a három összhangban van egy gyakorlat végzése közben, csak akkor lehet jógáról beszélni.

A gyakorlatok legnagyobb része az úgynevezett ászanákból állnak, melyektulajdonképpen testgyakorlatok. Kívülálló számára emiatt is tűnhet pusztán testgyakorlatnak a jóga. Elsősorban a test és légzés összehangolásával lehet később a lelket elérni az ászanák gyakorlása során. Azoknak  a kezdőknek, akik ezeket a gyakorlatokat rendszeresen végzik, javul az önkontrolljuk és a stressz leküzdésük is. De a jóga a rosszul kivitelezett gyakorlatok esetén ártalmas is lehet.

A jóga sérülések sportsérülések

Dr. Günther Niessen ortopéd szakorvos és a jógát, mint terápiás eszközt használja. Páciensei között 40%-ban olyanok találhatóak, akik például váll-, csukló-, csípő-, gerinc-, meniszkusz-, sterno-klavikula panaszokkal, illetve különböző rándulásokkal érkeznek hozzá. Amennyiben nem vagyunk tisztában terhelhetőségünk mértékével, akkor sok ászana gyakorlat megerőltető lehet.

Az is baj, ha feszültségben vagy kényszerből csináljuk a gyakorlatokat és amennyiben úgy végezzük, mint egy teljesítménysportot, akkor számolnunk kell a sportsérülésekkel.

Mennyiség a minőséggel szemben

Sok jógaoktató nincs megfelelően kiképezve és tudás hiányában tartja foglalkozásait. Ez problémákhoz vezethet, mert mindenki azt gondolja, hogy a jóga csak jó és egészséges lehet, és nem okozhat bajt. Probléma az, hogy sok oktató van, de a jó oktatóból kevés van. Egy képzett oktató, ha nem érezzük aktuálisan jól magunkat a gyakorlat során, képes megfelelő alternatívát mutatni.

 

Gyógyulás a jóga által

A terápiás jógában egyénre szabottan foglalkoznak a páciensekkel és a panaszokat, az előzményeket figyelembe veszik a gyakorlatsorok összeállításánál. Pár héten belül a javulásnak már jelentkeznie kell és a visszajelzések alapján, a gyakorlatok fejlesztésével a kezelést lehet folytatni. Soha nem a teljesítmény a lényeg, hanem a gyógyulás.

A jóga a mítoszokból és a gyógyítási ígéretekből él

Dr. Martin Soder (általános orvos és jóga terapeuta) szerint a jógában még mindig sok mítosz és tévhit van. Tapasztalatai szerint sok helyen úgy tanítják, hogy a fordulások tisztítják a májat, pedig szerinte a jóga csak úgy működhet megfelelően, ha a terápia individuális és a páciens elkezd magával is komolyan foglalkozni.

Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu