Főoldal / Hírek / Érdekességek / Izomtevékenység a magasban akklimatizáció és adaptáció a magasban a világ különböző tájain

Érdekességek

Izomtevékenység a magasban akklimatizáció és adaptáció a magasban a világ különböző tájain

2019.06.19

Az akut oxigénhiányhoz hozzászokik a szervezet anatómiai és élettani szempontból is azoknál a magaslati lakóknál, akik Dél-Amerikában, Ázsiában, Afrikában a magasban élnek, azonban a hipoxiának (oxigén hiányos állapot) a növekedésre és a genetikára is hatása van. Egy tudományos vizsgálatban az oxigénlánc különböző fázisaiban vizsgálták a magaslati lakókat, a szakirodalmakat ebben a témában a PubMed és a Google Scholaron tudományos adatbázisokon keresztül gyűjtötték.

 

Eredmények, amelyeket megfigyeltek az eltérő földrészeken található magaslatokon élőknél

 

A ventilláció (a légzés folyamata a külső levegő és a tüdő léghólyagocskák között) a magaslaton élő őslakosoknál annak köszönhetően javul, hogy a tüdő is nagyobb lesz a fejlődésük során. Tibetben például javul az oxigénfelhasználás, a nitrogén-monoxid felszaporodása miatt hörgőkben és a léghólyagokban. A diffúziós kapacitás is meg fog nőni a tüdő megnagyobbodása miatt, Dél-Amerikában például magasabb hematokrit értékei vannak az őslakosoknak.  A hemoglobin mennyiség a hemoglobin-koncentráció megnövekedése miatt az Andokban, Tibetben csak 4 000 m felett jellemző. Etiópiában viszont egy törzsnél egyáltalán nem tapasztálták ezeket az eltéréseket. Itt az a kérdés is felmerül, hogy vajon egyáltalán nem nő meg a hemoglobin mennyisége vagy ezzel együtt a plazmavolumen is megemelkedik?

A kiváló hemoglobin-kötő képesség jellemző a magaslati állatokra, ez az ázsiai és az afrikai emberekre is elmondható. Ez rövid ideig tartó magaslati tartózkodás esetén például a dél-amerikaiaknál nem mondható el (kivéve extrém magaslaton). A perctérfogat és a perifériás vérellátás Dél-Amerikában nem sokkal változott, Tibetben és Etiópián viszont igen. Az kapillárisok száma az izomban nem változott, viszont a mitokondriumtól való távolságuk csökkent. Az energiafelhasználás inkább a szénhidrátértékesítés irányába tolódik el, amely kevesebb oxigént igényel, mint az zsír felhasználás. Az energiaigény munka alatt a kis testméretek és finom koordináció miatt alacsony. Számos genetikai változás figyelhető meg. A tibetieknél akadályozott a hemoglobin koncentráció növekedése, ellenben és kifejezettebb a nitrogén-monoxid képződése.

 

Összefoglalva azokat az újdonságok, amelyeket megfigyeltek ezen magaslatokban:

 

Dél-Amerika: hiperventilláció és hemoglobin mennyiség növekedés

Tibet: kedvezőbb tüdőműködés és vérellátás

Etiópia: javult oxigénbeépülés a vérbe (valószínűleg a kötődés javul)

Hiányoznak viszont még adatok, főleg Etiópiából.

 

Tények:

  1. Valószínűleg a magaslati embereknek óriási behozhatatlan genetika előnye származik ebből, szemben az alacsonyabban fekvő területekről származó sportolókkal.
  2. Azonban nem pusztán a hemoglobin szint növekedés okozza ezt az előnyt, tekintettel arra, hogy ez csak az egyik összetevő. Megfigyelték, hogy a kenyai és etiópiai versenyzőknél más, például biomechanikai szempont is állhat a háttérben.

 

zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu