Főoldal / Hírek / Érdekességek / INTIM torna, avagy a problémás területek edzése 4. rész Inkontinencia női sportolóknál?

Érdekességek

INTIM torna, avagy a problémás területek edzése 4. rész Inkontinencia női sportolóknál?

2020.03.23

Medencefenék edzés!

De hogyan?

A medencefenék izmainak edzésénél az első lépés, hogy hangsúlyozzuk az itt található izomzat fontosságát. Ezek után a második lépés a medencefenék izomzatának tudatos működtetése – megfeszítése, illetve elengedése –, főleg a mindennapokban fontos helyzetek esetén, úgymint például a köhögés és a tüsszentés. Ezek a sport alatt nem gyakorolhatók, ilyenkor a felelős izomzatnak képesnek kell lennie megfelelő reakcióra az akut terheléshez igazodva.

A sportolóknak szóló medencefenék tornának tehát sportág specifikusnak kell lennie, és például ugrásokat kell tartalmaznia. Olyan tervezett edzésnek kell lennie, amely a sportolónők képességeihez igazodik. De prof. Schulte-Frei szerint az a nehézség, hogy nincs megfelelő készülék vagy módszer az ilyen irányú terhelhetőség mérésére. Mindezek mellett léteznek olyan eszközök, amelyekkel a medencefenék izomzatot célirányosan lehetne edzeni. Ezeket egyszerűen le lehetne tenni, illetve le kellene tenni a konditerembe a többi eszköz mellé. Ilyen célra tökéletesen megfelel például a vibrációs edzés, amit akár powerplate edzéssel lehetne kiegészíteni vagy elektroterápiával, illetve bio- feedback-el a hagyományos, megszokott sportolói célirányos felkészülést ezekkel a módszerekkel kibővíteni.

Fontos a terület ismerete

Mielőtt még a medencefenék izmainak erősítéséről lenne szó fontos, hogy az edzők, az orvosok, a gyógytornászok és a gondozók érzékenyítve legyenek a témával kapcsolatban.

A fiatal sportolónők és a szüleik is tisztában kell, hogy legyenek azzal, hogy a vizelet visszatartás probléma mindenkinél előfordulhat és van ellene, megelőzésére speciális edzés. Azért a szülőket is be kell vonni ezen téma megbeszélésére, mert elbizonytalaníthatja őket, ha például a férfi edző medencefenék tornát tart a lányuknak. Pedig tudományosan alátámasztott tény, hogy azok a sportolónők, akik korábban 27 gr vizeletet vesztettek, azok a speciális torna hatására 7,1 gr –ra csökkentették ennek a mennyiségét.

Az élsportolók edzésébe két-három speciális gyakorlat beillesztésével a vizelet visszatartási problémák elháríthatók lennének.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu