Főoldal / Hírek / Érdekességek / INTIM torna, avagy a problémás területek edzése I. rész Inkontinencia női sportolóknál?

Érdekességek

INTIM torna, avagy a problémás területek edzése I. rész Inkontinencia női sportolóknál?

2020.02.28

Az akarat ellenére elcsöppenő vizelet problémakörről az idősebb, főleg menopauza utáni nők jutnak az eszünkbe. Azt, hogy ez terhes vagy hagyományos, hüvelyi szülésen átesett nőknél is jelentkezik szintén hallottuk vagy esetleg tapasztaltuk is. Vizelet-visszatartási gondok a sport tükrében nem kerülnek górcső alá, pedig sokakat érint a probléma.

A probléma előfordulása egy felmérés alapján Németországban a 15-től 64 évesek körében jelentkezik, a fiatalabbaknál 10%-os, míg az idősebbeknél 40%-os előfordulással. A sportoló nők 35%-ban voltak érintettek, ami nagyon magas előfordulási arányt jelent, bár ez sportágtól függően eltérő mértékben jelentkezett.

Az úgynevezett alacsony intenzitású sportok esetében, úgy, mint a golf, az úszás és a kerékpározás minden 20. nő volt érintett vizeletvisszatartási gonddal, amíg a magas intenzitású mozgásoknál, úgy, mint a súlyemelés, balett, labdajáték, torna, trambulin minden nyolcadik nőnél jelentkezik a probléma.

A felmérés alapján a vizelet-visszatartási gondok kialakulásának veszélye sportoló nők esetében 177%-al gyakoribb volt, szemben a normál lakosság esetében megfigyeltekkel annak ellenére, hogy egy sokkal jobban edzett populációról van szó.

Mivel a vizelet-visszatartás negatívan befolyásolja a társas kapcsolatokat, a mentális jól-létet és az élsportolóknál a teljesítményt, sokkal többet kéne vele foglalkozni.

Prof. Daniela Schultz-Lampel (Németország) inkontinenciára szakosodott urológus szerint a súlyemelők napi edzése a szüléshez hasonló terhelést jelenti a szervezet számára. Ezért a következő részben ezt a területet fogjuk körbejárni, miképpen előzhető meg és javítható a sportoló nők helyzet ezen a sajátos területen.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu