Főoldal / Hírek / Érdekességek / Igazságok és téveszmék a légzésről

Érdekességek

Igazságok és téveszmék a légzésről

2018.02.08

A légzés egy automatikus folyamat, amely általában mély, (és oxigénfelvétel szempontjából) hatékony légvételekből áll. Vagy nem? Van olyan szituáció, amikor a stressz, illetve szorongás következtében rövidek, kicsik és felületesek a légvételeink. Ilyenkor a szívműködésünk is megváltozik és stressz hormonok jelennek meg a szervezetünkben, egyfajta ördögi kör alakulhat ki. Ilyenkor várjunk egy kicsit és tudatosítsuk a légzésünket. Vegyünk nagy levegőt és érezzük, ahogy a stressz feloldódik. Az egyszerű belégzésnél már fogjuk érezni a változást.

Olvasd el a köztudatban élő igazságokat és tévhiteket a légzéssel kapcsolatban.

1.         A legjobb módja a mély ki és belégzésnek szájon keresztül történik.

Téves. A be-és kilégzés akkor a leghatékonyabb, ha az orron keresztül történik, hiszen az orrunk nemcsak szűri a levegőt, de melegíti és nedvesíti is.

2.      A vállak emelkedéséből tudod, hogy a légvétel mély volt.

Téves. A mellkas, a has és a bordák körfogat változásából tudod, hogy a légzés mély.  A tüdők legszélesebb része a bordák alsó részén található.

3.      Az agy és az idegrendszer működése oxigén felvételétől és a szén-dioxid kibocsátásától függ.

Igaz. Minden szervrendszer működése függ az oxigénfelvételtől és a széndioxid leadástól.

4.      A mély légzéstől el lehet szédülni.

Igaz. A vérben lévő széndioxid szint csökkenése miatt előfordulhat, hogy a mély légzéstől elájulunk. Ezért a lassú légzésre kell figyelni. 

5.     Ha gyors a belélegzés anélkül, hogy több levegő kerülne be a szervezetbe, akkor problémák lehetnek az emésztésében. 

Téves, nincs összefüggésben az emésztéssel ilyen formában a légzés.

6.      Veszélyes helyzetekben, vagy félelem esetén öntudatlanul visszatartjuk a levegőt.

Igaz. Nagy ijedelem vagy krízis idején korlátozzuk a légzést, amely hatására romlik a szervezet működése és nehezebbé válik a megnyugvás.

 7.      Ne lélegezzünk be emelés vagy erőteljes erőkifejtést közben, mert izomhúzódást okozhat.

Téves. De amennyiben bent tartod a levegőt egy nehéz tárgy emelése közben (mint a súlyemelés alatti erőedzés alkalmával) növeled a hasi nyomást és ez sérv kialakulásához is vezethet akár.

8.      Ha forgalmi dugóban ül, vagy feszült helyzetben van, akkor jó több, mély lélegzetet venni.

Igaz. Mindig jó hatással van a mély légzés, de stressz esetén - amikor az ember öntudatlanul bent tartja a levegőt- kiemelten nagy jelentősége van.

9.      Ha a sejtek néhány percig oxigén nélkül maradnak, akkor visszafordíthatatlan kárt szenvednek.

Téves. Pár percig az agy el tudja viselni a megfelelő oxigén ellátás hiányát, anélkül, hogy visszafordíthatatlan kárt szenvedne.

10.   A gyors légzés hosszú időn keresztül izomgörcsöket okozhat.

Igaz. Ha sok szén-dioxidot bocsátunk ki, az ujjainkban és a szájunk környékén észlelhetünk némi bizsergést. Szélsőséges esetekben görcs jelentkezhet a kezünkben. Ebben az esetben a zacskóba lélegzés segíthet, mert ezáltal visszanyerhetjük a kilélegzett szén-dioxidot, amely szint így normalizálódik a vérben.

www.sportlife.es




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu