Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás kánikula idején: Igyekezzünk nem felforrni I.

Érdekességek

Testmozgás kánikula idején: Igyekezzünk nem felforrni I.

2021.06.20

A meteorológusok jelzései alapján ezen a héten számos hőmérsékleti rekord megdőlt Magyarországon, egészségünk megőrzése érdekében ezért különösen nagy figyelmet kell fordítanunk hőség idején való testmozgáskor a megfelelő folyadék bevitelre, a megfelelő ruházat viselésére és az edzés idejének kiválasztására.

Mindegy, hogy futni megyünk, labdajátékot játszunk, vagy sétálunk, kánikula idején be kell tartanunk néhány fontos óvintézkedést. A nagy meleg, az izzadás mind csak kellemetlenség ahhoz képest, hogy milyen súlyos egészségügyi következményei lehetnek, ha a szervezetünket, mindenféle védelem nélkül tesszük ki a hőségnek.

A hőség hatása a szervezetünkre.

A kánikula idején való testmozgással igen nagy megterhelésnek van kitéve a szervezetünk, mellyel megfelelő óvintézkedések megtétele nélkül, komoly egészségkárosodást is kockáztatunk. Mind maga a mozgás, mind a levegő hőmérséklete és páratartalma nagyban képes megnövelni a testhőmérsékletünket. Annak érdekében, hogy a testünk képes legyen lehűteni magát, a vérkeringés fokozódik, elvéve a szükséges mennyiségű vért az izmoktól, és ezzel is fokozva a pulzusszámot. Ha a páratartalom is magas, a szervezetünk még nagyobb nyomásnak van kitéve, hiszen az izzadság nem képes gyorsan elpárologni, ami tovább fokozza a testhőmérséklet növekedését. A nagyfokú izzadás révén, amennyiben mégiscsak sikerül az izzadással csökkenteni a test belső hőmérsékletét, akkor is számos gond adódhat, hiszen az izzadtsággal számos ásványi só távozik a szervezetből, ami által megbomlik a szervezet ásványianyag háztartása és zavarok (keringési zavar, görcs) léphetnek fel, aminek következtében csökken a teljesítményünk.

Hőség okozta egészségügyi problémák

Normális körülmények között a bőrünk, ereink, valamint a verejtékezésünk, melyek mind hozzájárulnak testünk hűtéséhez meleg időben, alkalmazkodnak az éppen aktuális hőmérséklethez. Ha a szervezetünk túlságosan hosszú ideig van kitéve extrém hőségnek és páratartalomnak, akkor ez a védelmi rendszer felborul, könnyen kiszáradhatunk, sokkal több folyadékot veszítünk, mint amennyit normális körülmények estén magunkhoz veszünk.

Számtalan veszélyt rejt magában a nagy meleg, melyek széles spektrumon mozognak, lehetnek akár enyhék is a tünetek, ám ha nem figyelünk oda, komoly egészségügyi veszélybe kerülhetünk.

  • Izomgörcs. Fájdalmas izomgörcsök könnyebbek jelentkeznek hőség idején való testedzés alkalmával, ilyen esetben a testhőmérsékletünk még normális, ám izmaink feszesek és fájdalmak is felléphetnek.
  • Ájulás, eszméletvesztés. Nagy melegben az ájulás veszélye is megnövekszik, szédülés előzheti meg, hosszan tartó egyhelyben állás, vagy hirtelen felállás is kiválthatja. Ha hőségben végzünk testmozgást, akkor sokszor az edzés végeztével jelentkezhet ájulás, különösen akkor, ha minden átmenet és levezetés nélkül, hirtelen hagyjuk abba a mozgást.
  • Hő okozta kimerülés. Hő okozta kimerülés estén a testhőmérsékletünk 40 Celsius fokig emelkedik, a rosszullét émelygés, hányinger, fejfájás, hidegrázás, gyengeség formájában jelentkezik, és könnyen hőgutához vezet.
  • Hőguta. A hőguta egy életet veszélyeztető vészhelyzet, mikor is a testhőmérséklet meghaladja a 40 Celsius fokot, bőrünk ilyen esetben lehet száraz a verejték hiányában, de akár nyirkos is.

A felsorolt eseteknél jelentkezhet:

Zavartság, ingerlékenység, fejfájás, szívritmuszavar, szédülés, ájulás, hányinger, látási zavarok, fáradtság. Mindezek esetében azonnali egészségügyi beavatkozás szükséges, hogy elkerüljük az agyi, érzékszervi károsodásokat, vagy szélsőséges esetben a halált.

Vegyük komolyan a figyelmeztető jeleket.

Nagy melegben végzett sportolás esetén nagyon komolyan kell vennünk az esetleges, hőség okozta problémákat megelőző jeleket. Következzen egy felsorolás, mely azokat a tüneteket tartalmazza, amelyekre ha nem figyelünk oda kellő komolysággal, akkor akár komoly egészségkárosodást is szenvedhetünk.

  • Izomgörcs
  • Émelygés, hányás
  • Gyengeség
  • Kimerültség
  • Fejfájás
  • Nagymértékű izzadás
  • Szédülés
  • Zavartság
  • Ingerlékenység
  • Alacsony vérnyomás
  • Magas pulzusszám
  • Látási zavarok

Ha a felsoroltak közül bármelyik tünetet észleljük magunkon, akkor azonnal folyadékot kell bevinnünk, meg kell próbálni csökkenteni a testhőmérsékletünket, azonnal abba kell hagynunk az edzést és árnyékba kell húzódnunk. Ha egyedül vagyunk, érdemes egy közelben tartózkodótól segítséget kérnünk, hogy amíg jól nem leszünk, legyen mellettünk valaki, arra az esetre, ha rosszabbra fordulna az állapotunk.

Ha már kialakult a rosszullét, akkor fontos a testhőmérsékletünket is folyamatosan mérnünk, hőguta esetén, a velejáró zavartság és megváltozott mentális állapot miatt nem fogjuk tudni megfelelően ellátni magunkat, így fontos orvosi segítséget hívni. A leghatékonyabb módja a pillanatnyi helyzet javításának egy hideg zuhany.

Ha súlyos kimerültség tör ránk edzés közben, szabaduljunk meg a felesleges eszközöktől, ruhanemüktől, melyeket sportágtól függően használunk, ismét igyekezzünk segítséget kérni a körülöttünk állóktól, helyezzük nyugalomba magunkat, használjunk vizes borogatást, melyet főleg a homlokunkon, tarkónkon, végtagjainkon alkalmazzunk. Igyekezzünk minél több folyadékot fogyasztani, ám ha a rosszullétünk 20 perc elteltével sem javul, hívjunk orvost.

Amikor azonnal orvoshoz kell fordulni

Ha hőguta tüneteit észleljük magunkon, azonnali orvosi segítségre van szükségünk. Abban az esetben is, ha a testhőmérsékletünk még nem éri el a 40 Celsius fokot, ám hosszú ideig magas marad, és magától nem csökken, szintén forduljunk orvoshoz. Előfordulhat, hogy ilyen esetben infúziós ellátásra is szükség van.

Ameddig bármilyen tünetet is észlelünk magunkon, ne térjünk vissza a testmozgáshoz, hanem pihenjük ki magunkat. Akár több hetet is igénybe vehet a teljes regenerálódás, saját magunk érdekében fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, és ha már vissza is tértünk, azt is csak szép fokozatosan tegyük. (folytatjuk)

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise/art-20048167




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu