Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hirtelen szívhalál sport közben, ami többnyire elkerülhető

Érdekességek

Hirtelen szívhalál sport közben, ami többnyire elkerülhető

2023.07.13

A különféle médiában többször számolnak be a sportolás során bekövetkezett szívhalálról. Ilyenkor mindenki felkapja a fejét és nagy a megdöbbenés, SŐT sokakban bizonytalanságot kelt, hogy akkor a sport ilyen veszélyes? illetve a fizikai aktivitás egyáltalán megvéd minket a koszorúér betegségtől. IGEN valójában a rendszeres testmozgás csökkenti a hirtelen szívhalál kockázatát – ha betartunk néhány fontos szabályt.

Mindenki értse meg a kiváltó okokat és kerülje el a kockázatokat, illetve maradjon fitt.

Néhány adat a sportolás, fizikai aktivitás közbeni hirtelen szívhalálról a világban. Sok tanulmány foglalkozik ezzel a területtel, általában 100 000 sportolóra évente 0,7-3,0 haláleset jut, fiatal sportolók körében 1:100 000 és 1:300 000 között szóródik ez az arány, míg 30 év felett 1 haláleset esik 15-18 000 kocogóra és 50 000 maratoni futóra. Hazai vonatkozásban nem rendelkezünk hivatalos statisztikai adatokkal, azonban becslések alapján megállapítható, hogy a sportolás közben fellépő hirtelen szívhalál előfordulása hazánkban is hasonló. A férfiak gyakrabban érintettek, mint a nők, például egy németországi a sportolás közbeni hirtelen szívhalálról szóló nyilvántartás szerint (Sudden Cardiac Death Register, SCD Germany) az érintett sportolók 96%-a férfi. A kockázatok szisztematikus vizsgálatokkal azonban minimalizálhatók: a Brit Labdarúgó Szövetség két évtized alatt 11 168 fiatal játékost vizsgált meg, átlagosan 16 évesek voltak. Az elektrokardiogramon (EKG) kívül a szív ultrahang vizsgálatát (echokardiográfia) is elvégezték. Az orvosok 42 sportolónál diagnosztizáltak olyan szívbetegséget, ami hirtelen szívhalálhoz vezethet, azonban jó hír, hogy ezek a betegségek többnyire kezelhetők, vannak azonban olyan esetek, amikor az orvosok nem javasolják a komolyabb a fizikai megterhelést, erőfeszítést.

A nem ismert vagy fel nem ismert betegségek azonban sokszor hirtelen szívhalálhoz vezethetnek, a sport közbeni hirtelen szívhalálnak különböző kiváltó okai vannak. A sportolás közben a halál 50 %-a 35 év felettiek esetében következik be. A 35 év alattiaknál a szívizom, a szívbillentyűk, a fő artéria (aorta) és a koszorúerek betegségei tartoznak a lehetséges kiváltó okok közé, a 35 év feletti korcsoportban kiugróan magas, több mint 80%-os a koronária betegség okozta hirtelen halál, a 40 év felettiek esetében a legfőbb kiváltó ok pedig a már kialakult, de szubklinikus stádiumban lévő arterioszklerózis. A látens koronária betegség igazolása az idősebb sportolóknál azonban különösen nehéz. Bizonyos esetekben a veleszületett hajlam például a bal kamra izomzatának megvastagodásához vezethet (hipertrófiás kardiomiopátia), de a jobb kamra betegségei (aritmogén (jobbkamrai) kardiomiopátia) szintén okozhatják a hirtelen szívhalált. A születéstől fogva hibás szívbillentyűk a vér fokozott visszaáramlásához vezetnek a szívbe (szívbillentyű-elégtelenség), vagy növelik a szívnyomást (szívbillentyű-szűkület). Nyugalomban ezek a betegségek általában nem okoznak tüneteket és gyakran észrevétlenül maradnak, azinban amikor a sportolók nagyon megterhelik a testüket, akkor a szívizom nem kap elegendő oxigént, veszélyes szívritmuszavar léphet fel, sajnos sokszor végzetes következményekkel.

A 35 év feletti sportolók esetében más az adathelyzet. Körülbelül 80%-uknál a szívkoszorúér-betegség a hirtelen szívhalál leggyakoribb oka. A koszorúerek egyre jobban beszűkülnek a magas koleszterinszint, a kötőszövet és a kalcium lerakódása (plakkok) miatt. Amikor ezek a plakkok felszakadnak, néha vérrögök képződnek, és a véredényrendszer egyes szakaszai teljesen elzáródhatnak és szívinfarktus lép fel, amely életveszélyes szívritmuszavarokkal járhat. Életkortól függetlenül a szívizom gyulladása (szívizomgyulladás) egy másik kockázati tényező. Már banális vírusfertőzések során is előfordulhat, akár tünetet sem okozva. Ezek a gyulladásos elváltozások azonban sokszor életveszélyes szívritmuszavarokhoz is vezethetnek, nagymértékben oda kell figyelni a figyelmeztető jelekre és ilyen esetekben azonnal orvoshoz és nem az edzőpályára kell menni.

A rendszeres szűrés is elengedhetetlen, főleg, amikor valaki idősebb korában kezd el sportolni, vagy hosszabb kihagyás után, ilyen esetekben először mindig az orvoshoz kell előbb menni és csak ezután az edzésre
 

A fentiek ellenére nem szabad elfelejteni: a sport egészséges. A rendszeres testmozgás csökkenti a

koszorúér-betegség kockázatát.

A különböző szakmai szervezetek mindenki számára fontos ajánlásokat állítottak össze:

Kardiológiai vizsgálat: Ha valaki az elmúlt néhány évben hipoaktív, mozgásszegény életmódót folytatott és alig mozdult ki a karosszékből és most szeretne aktívabbá válni, mindenképpen érdemes kardiológiai kivizsgálást elvégeztetnie, különösen, ha már közelít az ötvenes évekhez.

Családi háttér, genetikai hajlam: Akkor is érdemes kardiológushoz fordulni, ha a családi, rokoni körben előfordult szívbetegség vagy előfordult korai elhalálozás.

A kornak, életmódnak megfelelő edzésterv: Szakemberrel való konzultáció segítségével érdemes összeállítani a tökéletes edzésprogramját, hogy elkezdhessük a rendszerest fizikai mozgást, a sportolást, érdemes megkérdezni a szakembert, a sportorvost a megfelelő mozgásformákról, az életmódnak, egészségnek megfelelő ajánlott sportokról.

Rendszeres, egészségügyi ellenőrzés: 35 éves kor felett mindenképpen ajánlott három évente az egészséggel kapcsolatos szűrővizsgálat elvégzése. Betegségek, fertőzések előfordulása esetén mindenki csak akkor kezdjen el sportolni, ha már igazán egészséges, és már nincs semmiféle jele, tünete, illetve teljesen fittnek érzi magát.

Szerkesztői megjegyzés: Mindenki vigyázzon az egészségére, figyelje a szervezetét, a testét érintő jelekre, különösen a szívére, mert csak egy életünk van.
A mellkasi szorító érzés (angina pectoris) és a légszomj a beszűkült koszorúerekre utalhat. A mellkasi területen jelentkező súlyos fájdalom pedig, amely néha kisugárzik, szívrohamra utalhat. Ha a panaszok több percig is fennállnak, azonnal segítséget kell hívni: a mentőket országszerte a 112-es, vagy a 104-es telefonszámon lehet elérni.

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu