Főoldal / Hírek / Érdekességek / FIATAL SZERETNE MARADNI? RAJTA! MOZGÁS

Érdekességek

FIATAL SZERETNE MARADNI? RAJTA! MOZGÁS

2018.06.02

25 évvel ezelőtt kezdtek bele Németországban egy olyan hosszmetszeti vizsgálatba, amelyben a mozgás és az egészség kapcsolatát kutatták. A Karlsruhei Egyetem negyedik alkalommal publikál a vizsgálat megkezdése óta és minden alkalommal új dolgokra derül fény.

A mozgás egészséges, boldoggá tesz, antidepresszáns hatása van, segít a demencia kialakulásának megelőzésében, és a betegségek utáni lábadozásban.

Mindezen pozitív mechanizmusok mellett a sport még fiatalon is tart. Elmondható, hogy az aktív emberek motorikus teljesítménye 10 évvel fiatalabb, mint azon személyeké, akik lustán ülnek a televízió előtt. Az említett vizsgálat Bad Schönborn városában több mint 25 éve kíséri figyelemmel 500 fő rendszeresen sportoló vagy éppen ellenkezőleg a „lusták”-ból összeálló csoport egészégi állapotát. Németországban eddig egyedülálló módon nagyon hosszú időn keresztül vizsgálták az aktivitás és egészségügy összefüggéseit a 35 és 80 közötti résztvevőknél, akiket öt hullámban mértek fel.

 A kutatók megállapítása alapján kiderült, hogy a heti 120 perces aktív sport csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát (a magas vérnyomás, a magas vérzsír és a túlsúly együttes előfordulása), és ötödére csökkenti a szív-érrendszeri problémák előfordulását.

A WHO az ENSZ egészségügyi szervezete ajánlásával teljesen összhangban, amely szerint a heti 150 perc közepes fizikai aktivitás serkenti a szívizomzat vérkeringését, ami mára már bizonyított tény.

Felvetődik persze a kérdés, hogy vajon pusztán a sportos életmód az egészséghez vezető egyetlen út? A válasz egyértelműen: nem, hiszen számos betegség hátterében állhatnak genetikai tényezők.

A mozgásban gazdag életmód azonban számos betegségek kialakulását is csökkentheti, mint például a túlsúly vagy a demencia (a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozhatja a társas életet és az egyén fizikai szellemi teljesítőképességet), és a fertőző betegségek kivételével szinte minden betegség előfordulása csökken az aktív életet élők között.

A német lakosság 60%-a túlsúlyos és hat millió főre tehető a cukorbetegek száma. Aki tehát egészségesen szeretne élni a fizikai aktivitás mellett a táplálkozására is oda kell, hogy figyeljen. Nagyságrendben a genetika 20%-ban az aktivitás 40%-ban és a helyes táplálkozás szintén 40%-ban járul hozzá az egészséges életmódhoz. De ezt nem lehet teljesen általános érvényűnek tekinteni és minden emberre vonatkozóan kijelenteni.

A kutatás vezető orvosa szerint nem az a lényeg, hogy hány éves korunkig fogunk élni, hanem hogy hogyan fogjuk ezt megélni.

50 évvel ezelőtt a fogmosás sem volt olyan elterjedt, mint a napjainkban és természetes volt már gyermekkorban a fogszuvasodás és a lyukak.

A www. focus.de cikke nyomán
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu