Főoldal / Hírek / Érdekességek / Fertőzés elleni védelem élsporttal – praktikus útmutató edzőnek és sportolónak

Érdekességek

Fertőzés elleni védelem élsporttal – praktikus útmutató edzőnek és sportolónak

2019.11.22

A fertőzések elleni védelem az élsportolóknál létfontosságú, hiszen egy betegség miatti kényszerű kihagyás a megszokott edzésritmusból rányomhatja a bélyegét az egész versenyidőszakra. Mindeközben az élsportolói populáció a fertőzések szempontjából igen veszélyeztetett célcsoport.

Az immunrendszer nagyon érzékenyen reagál a terhelésre és az edzésre.

Amikor kevés az idő és a lehetőség a regenerációra, akár átmeneti vagy hosszú távú immun-szupresszió (az az állapot, amikor a szervezet az őt ért fertőzést követően csak csökkentett immunválaszra képes) következhet be.

Az élsportolók számos specifikus stresszornak (A stresszt kiváltó külső és belső tényezők összessége) vannak kitéve. Az olyan fiziológiai terhelés mellé, amely az energiaraktárak kiürülésével, az erőlködés, a fizikai aktivitás okozta oxidatív stresszel, valamint az alvásminőség változásával jár, még pszichés tényezők is társulnak, úgy, mint a testmozgás által kiváltott fezsültség vagy a versenyek gyakorisága. A különböző környezeti tényezők, mint például a tengerszint feletti magasság változása vagy az extrém hideg és meleg révén nagyobb az esély a fertőzésekre, és így nagyobb mértékben ki van téve az emberi szervezet a megbetegedések iránt.

Egy átfogó tanulmányban összegyűjtötték a sportolók és edzőik számára használható azokat a lehetőségeket, amelyekkel az immunrendszer működését serkenteni lehet, ezzel egyidejűleg a fertőzések kialakulását pedig csökkenteni. Az eddigi tanulmányok alapján viszont még nem megalapozott a hivatalos irányelv megalkotása sportolók esetében. Az egészség és sport, valamint a stressz kutatás eredményeiből azonban különböző ajánlások tehetők.   

Mit tehetünk a túlzott a káros körülmények megelőzése érdekében?

Az edzéstervezés szempontjából arra kell figyelni, hogy a sportoló külső és belső terhelése egyénre szabottak és ellenőrzöttek legyenek. Mindezek mellett megfelelő pihenőidőt kell tartani és ismerni, használni a létező regenerációs eszközöket. Egy edzéshez illeszkedő táplálkozás, valamint a makro-tápanyagok szervezetbe juttatása a sportolói életmód részét kell, hogy képezze.

A másik tényező az alváshigiénia, mivel a minőségi alvás jó hatással van az immunrendszerre. A szükséges oltások sportolók esetében szintén fontosak, főleg az extrém körülmények között zajló munka esetében. A testi és lelki higiénia betartása, úgymint a folyamatos kézmosás, a fertőző emberektől való távolmaradás, valamint a megfelelő relaxációs eljárások hatékonynak bizonyultak.

A tanulmány összességében arra hívja fel a figyelmet, hogy a sportolókkal foglalkozó szakembereket kell megtanítani arra, hogy milyen módon előzhetők meg a vírusos és fertőző betegségek, hogy a versenyzők már gyermekkoruktól tudatosan foglalkozzanak az egészségükkel.

sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu