Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az extrém testmozgással kapcsolatos szívkockázatok

Érdekességek

Az extrém testmozgással kapcsolatos szívkockázatok

2023.12.19

Köztudott, hogy a rendszeres ’bármiféle’ testmozgás jót tesz egészségünk szempontjából és mivel manapság sokféle mozgásforma, edzés áll rendelkezésünkre, szinte bárki találhat valami olyat, amit szeret. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a mérsékelt testmozgás még mindig a legjobb a fizikai, mentális egészség szempontjából. Azonban az edzés ideje és intenzitás, formája, körülményei nem mindig állnak egyenes arányban, az általa remélt pozitív egészségügyi következményekkel. Hiszen tudjuk, és sajnos naponta olvasható a nyomtatott és az online sajtóban, hogy néhány extrém sportoló átlépi/átlépheti az egészséges határokat, melynek következtében a krónikus extrém edzés és az állóképességi eseményeken való versenyzés szívkárosodáshoz és ritmuszavarokhoz vezethet. A genetikai kockázati tényezőkkel rendelkező emberek különösen sérülékenyek. A mérsékelt testmozgás azonban még mindig a legjobb recept a jó fizikai és mentális egészségre és az élsportolóknak sem szabad feladniuk edzéstervüket.

Ez tehát NEM azt jelenti, hogy azonnal el kell tennie mindenkinek a futócipőt, a nordic walking botot és rögtön visszaülni a fotelbe a képernyők elé.

Azt is tudjuk, hogy a legtöbb élsportoló rendelkezik egy különleges képeséggel, nevezetesen, hogy nagyon elszánt az eredményesség érdekében, SŐT az extrém sportolók esetében ez az elszántság kifejezett acélos. De vajon a túl nagy elszántság és keménység árthat életünk motorjának, a szívnek?

A szív egészsége és az intenzív testmozgás közötti kapcsolat

A hétvégi harcosokkal, gyors sétálókkal vagy akár lelkes kocogókkal ellentétben az extrém sportolók rendszeresen megfelelnek nevüknek, feszegetik fizikai képességeik határait. 50 mérföldet vagy annál többet futnak, vagy gyors egymásutánban ismétlik a maratonokat, rendszeresen túllépve a kimerültségen, a kiszáradáson és a fájdalmakon, amelyek sok embert félreállítanának vagy kórházba szállítanának. Az extrém, hosszú távú állóképességi edzés ugyanolyan extrém követelményeket támaszt a szív- és érrendszerrel szemben.

Számos maratoni futókon végzett tanulmány eredményei, adatai megállapították, hogy még az extrém futóesemények befejezése után is a sportolók vérmintái szívkárosodással kapcsolatos biomarkereket, jelző mutatnak.

Ezek a károsodást jelző mutatók egészséges egyéneken általában maguktól elmúlnak, de amikor a szívet újra és újra rendkívüli fizikai stresszhatás éri, az átmeneti károsodás a szívműködés átalakításához vagy akár fizikai változásokhoz, például vastagabb szívfalakhoz és a szív hegesedéséhez vezethet. Sőt, a tudományos kutatások bizonyítékot találtak arra nézve is, hogy a nagy intenzitású testmozgás akut módon növelheti a hirtelen szívmegállás vagy a hirtelen szívhalál kockázatát az alapbetegségben szenvedő egyéneknél. Ez növelheti a szívritmuszavarok kockázatát is, különösen a hipertrófiás kardiomiopátiában vagy koszorúér-betegségben szenvedő kisebbség esetében.

Extrém testmozgás vs. az egyáltalán nem edzés, vagyis az üléssel töltött idő inaktív életforma növelése.

A minimális és még a megerőltető testmozgás is hatalmas szív-egészségügyi előnyökkel jár az emberek túlnyomó többségénél, összehasonlítva azokkal, akik nem végeznek rendszeres fizikai tevékenységet és nem gyakorolnak eleget rendszeresen. Azonban vigyázzunk, mert igaz, hogy csak egy nagyon kis számban, de adódhat, hogy vannak, akiknek mögöttes problémákat okozhat és a testmozgás aritmiát okozhat, bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a hosszan tartó megerőltető testmozgás növelheti a pitvarfibrilláció kockázatát, de ennek hosszabb távú kockázata azért kicsi az inaktivitás okozta károsodásokhoz képest. Mindent egybevetve, az extrém testmozgással kapcsolatos aggodalmak ellenére az átlagembernek nincs sok oka aggódni a rendszeres testmozgás sokkal több előnnyel jár, mint az inaktivitás.

Amikor ugyanis elkezdünk edzeni, olyan előnyöket láthatunk, mint a megnövekedett erő, az alacsonyabb vérnyomás, a fáradékonyság csökkenése, valamint a jobb alvás és memória. Ráadásul a fizikai aktivitás a súlygyarapodás, a depresszió és a demencia alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

Gyakorlati irányelvek

Akár sportrajongó, akár kezdő amatőr vagy idősebb valaki, aki a testedzéssel elérhető szívrehabilitációba kezd, a fizikai aktivitás mindenképpen jobbá változtatja az életét. A nagyközönség számára a szakmai ajánlások hetente legalább 150 perc mérsékelt fizikai aktivitást vagy/és 75 perc megőröltetőbb izomtevékenységet javasolnak.

A mérsékelt testmozgás olyan tevékenységeket foglal magában, mint a séta, kocogás vagy úszás. Általánosságban elmondható, hogy a mérsékelt tevékenységeknek szabadon kell hagyniuk a beszélgetést, amíg aktív.

Szerkesztői megjegyzés: Ha viszont negatív tünetei vannak, kórtörténetében szívbetegség vagy szívbetegség kockázati tényezői vannak, kérdezze meg orvosát, mielőtt elkezdené vagy megváltoztatná a megszokott testmozgást. Azok számára, akik sportolóknak és új tünetekkel vagy szívbetegség diagnózisával rendelkeznek, vagy akik aggódhatnak a verseny vagy az állóképességi sportok folytatása miatt, sportkardiológushoz kell fordulniuk, hogy a szakember szemével értékelje a kapott adatokat.

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu