Főoldal / Hírek / Érdekességek / Nem kell futónak lenned vagy sportolnod ahhoz, hogy érezd a mozgás előnyeit – elég jó egy tempós séta a napodba illeszteni.

Érdekességek

Nem kell futónak lenned vagy sportolnod ahhoz, hogy érezd a mozgás előnyeit – elég jó egy tempós séta a napodba illeszteni.

2023.09.25

Egy brit tanulmány szerzői azt találták, hogy ha mindenki csak 11 percnyi plusz fizikai tevékenységet végezne naponta, minden 10. korai haláleset megelőzhető lenne.
A legtöbb embernek sajnos nem sikerül heti minimum 150 percnyi testmozgást sem elvégeznie, pedig ez nem több, mint napi 20 perc, ezért egy kis testmozgás is jobb, mint a semmittevés – állítják a Cambridge-i Egyetem kutatói.
Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) mindenkinek azt javasolja, hogy hetente végezzen 150-300 percnyi fizikai aktivitást, amely emeli a pulzusszámot, vagy hetente lihegtető 75-150 percnyi erőteljes tevékenységet,ami megegyezik a WHO által is ajánlottaknak.
A kutatócsoport több száz korábbi tanulmányt vizsgált meg a fizikai aktivitás előnyeiről, és arra a következtetésre jutott, hogy az ajánlott mennyiség felével is megelőzhető minden 20. szív- és érrendszeri betegség, és csaknem minden 30. daganatos megbetegedés.
Ez így csak heti 75 percnek – vagyis napi 11 percnek – felel meg, ami lehet például kerékpározás, gyors séta, túrázás, táncolás vagy teniszezés.

Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy a szívbetegség és a szélütés kockázatát 17%-kal, a rák kialakulásának kockázatát pedig 7%-kal csökkentse.

A rendszeres testmozgás csökkenti a testzsírt és a vérnyomást, miközben hosszú távon javítja az erőnlétet, az alvást és a szív egészségét. A barátok kulcsfontosságúak lehetnek a fitneszmotiváció megtalálásában, azonban a legjobb edzésidőtartam a férfiak és a nők esetében lehet eltérő. A testmozgás előnyeit még nagyobbaknak találták bizonyos ráktípusok, például fej-nyakrák, gyomorrák, leukémia és vérrák esetén, de alacsonyabbak voltak a tüdő-, máj-, méhnyálkahártya-, vastagbél- és mellrák esetében.
Sokaknak nem könnyű elvégzeni az NHS által ajánlott testmozgást – háromból két ember állítja, hogy 150 percnél (2,5 óránál) kevesebbet végez mérsékelt testmozgással, viszont 10 személyből kevesebb, mint egy ember végez 300 percnél (öt óránál) több időben testmozgást hetente.

Ha Ön kedves érdeklődő olyan ember, aki kissé ijesztőnek találja a heti 150 perc közepes intenzitású fizikai aktivitás gondolatát, akkor a tanulmány eredményei jó hírnek számítanak.

Amennyiben viszont úgy találja, hogy a heti 75 perc megoldható, akkor megpróbálhatja fokozatosan növelni a teljes ajánlott mennyiségig. Az egyik javaslat az, hogy autózás helyett kerékpárral menjünk munkába vagy boltba.
A British Journal of Sports Medicine című folyóiratban megjelent elemzés a gyakorlatok előnyeiről szóló, közel 100 nagy tanulmányban és közel 200 lektorált cikkben megjelent korábbi kutatásokat vizsgáltak, annak érdekében, hogy áttekintést kapjanak a bizonyítékokról.

Ha mindenki, aki részt vett a felmérésben, hetente legalább 150 percet edzett volna, akkor körülbelül minden hatodik korai haláleset elkerülhető lenne.

A kutatók szerint csak néhány szokást kell megváltoztatni, például azt tanácsolják, hogy az autózás helyett próbáljanak gyalog vagy kerékpárral menni a munkahelyükre vagy a boltokba, vagy aktívak legyenek, amikor gyermekeivel vagy unokáival játszanak. Lift helyett lépcsőzés, mégha lassabb is.
Azt mondják, hogy az élvezetes tevékenységek beiktatása a heti rutinba a legjobb módja annak, hogy növelje a fizikai aktivitás mennyiségét. Az NHS azt javasolja, hogy a felnőttek hetente kétszer végezzenek izmokat erősítő tevékenységeket, a jóga, a pilates, a súlyemelés, a nehéz kertészkedés és a nehéz bevásárlótáskák cipelése is számít.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu