Főoldal / Hírek / Érdekességek / Egy bélbaktérium fokozza a teljesítményt?!

Érdekességek

Egy bélbaktérium fokozza a teljesítményt?!

2019.10.07

A teljes testben és a bélben található mikrobiom (az emberi szervezetben megtalálhatóak mikrobák, a baktériumok, a vírusok és a gombák összessége) összefüggése a betegségekkel és az egészséggel egyaránt a tudomány érdeklődésének tárgya.

Egy friss vizsgálat szerint a bélben található mikrobiom nem csak az egészséggel, hanem a sportolói teljesítménnyel is összefügg.

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy az úgynevezett „Veillonella atypica” baktériumok száma jelentős mértékben megemelkedik a maratoni futók székletében a táv teljesítése után.

A Veillonella baktérium a hosszantartó fizikai teljesítmény során az oxigén hiányos állapotban felszaporodó tejsavat acetáttá és propionáttá alakítja át vagyis metabolizálja, és így egyetlen szénforrásként szolgál a metilmalonil-CoA átalakulása során. A többi baktérium között is találunk olyat, amely képes a tejsavat bontani, de a Veillonellának van egyedül olyan génje, amely teljes mértékben képes a tejsavat vissza alakítania piroszőlősavvá és így, az újból glukózzá tud felépülni a májban, ezzel bizonyos mértékben helyreállítva a szénhidrát raktárakat.

Veillonella az élsportolókban

Maratonfutók és evezős sportolók székletét vizsgálták terhelés előtt és után. Kiderült, hogy azon géncsaládok száma is megnövekedett, amelyek a metilmalonil-CoA egyes átalakítási fázisaiért felelnek. A további vizsgálati eredmények arra mutattak rá, hogy a tejsav a vérszérumból a béllumenbe vándorolhat, melyben a Veillonella által fog lebomlani.

A mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás hatására a Veillonella baktériumok száma is mérsékelt emelkedést fog mutatni, melynek hátterében a kisebb mértékű tejsav felszaporodás állhat. A nagy energia igénnyel járó maratonfutás után egyértelmű volt a baktériumszám növekedése.

Amikor egerek belében „Veillonella atypica” baktériumot telepítettek, akkor az állatok szignifikánsan jobban teljesítettek (13%-al), azaz később fáradtak ki a futószalagon, mint azok a társaik, akik belébe más típusú baktériumokat telepítettek. Ugyanezen csoport szervezetében kevesebb gyulladás előidéző citokint találtak, szemben a kontrol csoport értékeivel.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu