Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hét egyszerű jó tanács a szívünk egészségének megőrzéséért. (I.) A Szív Világnapja alkalmából a német Szív Alapítvány (Heart Foundation) célzott, fokozatos életmódváltást ajánl az egészséges szív és az erek, illetve a lelki jólét érdekében.

Érdekességek

Hét egyszerű jó tanács a szívünk egészségének megőrzéséért. (I.) A Szív Világnapja alkalmából a német Szív Alapítvány (Heart Foundation) célzott, fokozatos életmódváltást ajánl az egészséges szív és az erek, illetve a lelki jólét érdekében.

2023.10.13

Szívinfarktus, szívelégtelenség, magas vérnyomás, szélütés: A szív- és keringési betegségek miatt világszerte minden évben nagyszámú kórházi felvétel és halálozás következik be. A szívkoszorúér-betegség miatt az elmúlt évben például Németországban csaknem 660 000 embert vittek kórházba. Több mint 122 000 ember hal meg benne, ebből csaknem 49 000 oka a szívinfarktus.

A szívkoszorúér-megbetegedések feléért azonban a mai túlhajszolt életmód a felelős, mint a dohányzás, a mozgáshiány, az elhízás, a káros állandó stressz és az egészségtelen táplálkozás, amelyek viszont olyan kockázati betegségekhez vezetnek, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség és lipidanyagcsere zavarok, magas koleszterinszint.

Szeptember végén, a szív Világnapja alkalmával a Német Szívalapítvány arra kérte a német állampolgárokat, hogy tegyenek korai óvintézkedéseket az egészséges életmód formájában a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának elkerülése érdekében.

Hét lépésben foglalták össze a teendőket, ami sokaknak segíthet, tekintettel arra, hogy az életmódváltás nem mindig egyszerű a hétköznapi munka és családi élet forgatagában.

Az egészséges életmód szabályainak megtartása kifejezetten jó hatású a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, de lényeg a fokozatosság és nem szabad hirtelen, egyszerre túl sokat bevállalni

Sokakban felmerül ilyenkor számos kérdés, amikor életmódváltára adja fejét: Tud-e eleget mozogni annak ellenére, hogy nem szeret? Hogyan táplálkozzunk helyesen, egészségesebben, kire hallgassunk? Be tudunk-e tartani minden tanácsot, javaslatot, hogy csökkentsük a szívinfarktus és az agyvérzés kockázati tényezőit? Milyen állapotfelmérésre menjünk el?

Az alábbi ellenőrző lista célja, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik már elhatározták és így kellően motiváltak annak érdekében, hogy egészséges szívvel tudjanak élni:

  • Legyünk aktívak, mozogjunk többet!
  • Le kell szokni a dohányzásról, amennyiben valaki egészségesen szeretne élni!
  • Együnk egészségesebben, fogadjuk meg a szakemberektől származó jó tanácsokat, kerüljük a finomítottcukrok fogyasztását!
  • Vigyázzunk a testsúlyunkra!
  • Figyelünk oda a vérnyomásunk karbantartására!
  • Ellenőriztessük rendszeresen koleszterinszintünket!
  • Gondoskodjunk a mindennapokban arról, hogy legyen elegendő idő a kikapcsolódásra!
     

És megfontolandó javaslat a sorrend betartása: az egyik neves német szívspecialista javaslata, hogy az életmódváltást a testmozgás fokozásával, az edzéssel kezdjük.

Az edzéssel elérhetjük, hogy gyorsan érezzük magunkat jobban, melynek segítségével javul közérzetünk. A szívbetegek gyakran jobban megbirkóznak a kezeléssel, ha fizikailag aktívak.  Ezt követően kerülhet sor a további javasolt életmódbeli intézkedések betartására. Azért is fontos a sorrend, mert minden további váltás is könnyebb lesz ezáltal, ha fizikailag aktivak leszünk, A testmozgás például segít leküzdeni a cigarettázás utáni vágyat és javítja a hangulatot, a megnövekedett energiafelhasználás révén könnyebb lesz oda figyelni testsúlyunkra, egy idő után csökken a vérnyomásunk és javulnak a koleszterinértékeink és ha mindezt társaságban csináljuk, akkor könnyebben is fog menni. Végül azonban minden betegnek meg kell határoznia a saját egyéni programját, és ez azért fontos, hogy az életmódbeli változások tartósan fenntarthatóak legyenek. (folytatjuk)
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu