Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az anafilaxiás sokk hátterében - az arra érzékenyeknél – fizikai megterhelés is állhat

Érdekességek

Az anafilaxiás sokk hátterében - az arra érzékenyeknél – fizikai megterhelés is állhat

2023.08.17

Az edzés által kiváltott az anafilaxiás sokk (az anafilaxia vagy anafilaxiás sokk a szervezetnek különböző allergének által kiváltott súlyos, életveszélyes állapothoz vezető, immunológiai túlérzékenységi reakciója) tünetei hasonlóak az egyéb tényezők által kiváltott esetekhez. SŐT, amennyiben nem hagyjuk abba az edzést és a fizikai erőfeszítés folytatódik, a tünetek súlyosbodhatnak.

Az edzés által kiváltott anafilaxiás rohamok figyelmeztető tünetei közé tartozik a diffúz melegség, a viszketés, a bőrpír és a túlzott, szokatlan izzadás. Ezeket tipikus csalánkiütéses elváltozások és angioödéma követi, vagyis a szemek és az ajkak területén megjelenő duzzanat, ami kiterjedhet a torok és a légutak területére is, ami, végül nehézlégzést, fulladásérzést okozhat, amely gégeödémát és/vagy érösszeomlást is magukban foglalhat. A tünetek az edzés bármely szakaszában kezdődhetnek. A fizikai aktivitás abbahagyása általában a tünetek azonnali javulását vagy megszűnését eredményezi. Vannak olyan esetek, amikor az edzés abbahagyása után is tapaszhatóak ezek a tünetek.

Az edzés során jelentkező tünetek gyakorisága eltérő a csak a fizikai terhelés által kiváltott anafilaxiában és az együttesen fennálló, az élelmiszerek és az edzés okozta anafilaxiában szenvedő betegek esetében.

A legtöbb beteg esetében, akik rendszeresen eddzenek csak alkalmanként tapasztalják ezeket a tüneteket. Azok esetében azonban, akiknél az étkezéstől függő testmozgás okozta anafilaxiás sokk is fenn áll, az epizódok jellemzően akkor fordulnak elő, ha valaki az evés után 1-3 órával végez fizikai terhelést, edzést. Az edzés időtartama a tünetek kialakulása előtt kevesebb, mint 30 perctől maximum 45 percig terjedhet.

Az ezzel a területtel foglalkozó szakembereknek, ezért gondosan át kell tekinteniük az anafilaxiás esetekhez vezető eseményeket is, különös tekintettel a következőkre:

Az egyes rohamok valóban összefüggésben voltak-e a fizikai megterheléssel, az edzéssel?

Ha nem, akkor az anafilaxiás sokk egyéb okait kell megvizsgálni.

Elmúlnak a tünetek, ha a beteg abbahagyja a fizikai aktivitást?

Kiváltanak-e tüneteket azok a tevékenységek is, amelyek testmozgás hiányában emelik a testhőmérsékletet (pl. forró fürdő, szauna)?

A belső testhőmérséklet változása által kiváltott tünetek utalhatnak-e  csalánkiütésre, ami egyfajta bőrgyógyászati kórkép, amely elsősorban a felsőtesten fordul elő, a mellkas, az arc, a nyak, a hát és a kar területén.

Összefüggenek az esetekkel a gyógyszerek, az egyéb környezetváltozások vagy egyéb expozíciók?

Milyen ételeket evett a beteg az esetek előfordulása előtt?

A testmozgás által kiváltott anafilaxiában szenvedő betegeknél, ami általában akár 10 éven keresztül is fennállhat, évi átlagosan 14 roham is jelentkezhet, mielőtt diagnosztizálják a betegségüket.

A rohamok gyakorisága csökkenhet azoknál a betegeknél, akik elkerülik az ismert kiváltó okokat, vagy csökkentetik fizikai aktivitásukat. A fizikális vizsgálat leletei nagymértékben változóak lehetnek az edzés által kiváltott anafilaxiában vagy az élelmiszerfüggő és edzés által kiváltott anafilaxiában szenvedő betegek esetében.

Összefoglalva: Az edzés által kiváltott esetekben is jelentkezhetnek a krónikus allergiás betegségek jeleihez hasonló tünetek, mint például az ekcéma, az „allergiás puffadtság” és az allergiás náthára utaló orrnyálkahártya, ezért ennek a rendellenességnek a kizárása is fontos tényező. Ajánlott szívvizsgálatot is végezni a kóros szívhangok kizárására, mert a terhelés által kiváltott szívbetegségek esetében is adódhatnak különbségek.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu