Főoldal / Hírek / Érdekességek / IDŐSEK FIGYELEM! Az izomerő csökkenése a kognitív képességek várható romlására figyelmeztethet, így az időben alkalmazott preventív módszerekkel csökkenthető a demencia kockázata.

Érdekességek

IDŐSEK FIGYELEM! Az izomerő csökkenése a kognitív képességek várható romlására figyelmeztethet, így az időben alkalmazott preventív módszerekkel csökkenthető a demencia kockázata.

2023.06.23

A kor előrehaladtával testünk veszít izomtömegéből, ami már a 30-as 40-es éveinkben elkezdődik és 50 éves korunkra izomzatunk körülbelül 10%-át elveszítjük, 50 és 70 éves kor között pedig izomerőnk további 30%-kal csökken.

A közelmúltban egy ausztrál Egyetem kutatói bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy idősekben az izomerő csökkenése előre jelezheti a demencia kialakulását.

Journal of Cachexia Sarcopenia and Muscle folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a kéz szorító erejének mérését, valamint a Timed Up and Go (TUG) tesztet használták az izomerő mérésére.

A kéz és az alkar izmainak egészségi állapota fogáserősség teszttel mérhető. A kéz szorító erejének mértékét már régóta összefüggésbe hozták az egészségi állapot általános jellemzésével, például a szorítóerő csökkenése összefügg a bármely okból bekövetkező szív- és érrendszeri halálozás megnövekedett kockázatával.

Az idősödés során a szorítóerő mértéke az egészséggel összefüggő általános életminőség mutatója.

A Timed Up and Go (TUG) teszt során az orvos a beteg mobilitását és egyensúlyát ellenőrzi, azt, hogy mennyire biztonságosan mozog, mennyire képes mozgás közben megtartani egyensúlyát, és mekkora annak kockázata, hogy elesik. A TUG teszt során mérik az ülő állapotból való felállás, majd egy három méter távolságra lévő vonalig való előre menetel és a székhez való visszatérésig eltelt időt méri. Az egészséges idősebb felnőttek többsége 10 másodpercen belül teljesíti a TUG tesztet. A 13,5 másodpercnél hosszabb idő nagyobb esési kockázatot jelent.

A TUG teszt az elesés kockázatának becslése mellett segíthet előre jelezni az idősebb felnőttek esendőségét.

Izomműködés és demencia

Számos bizonyíték utal arra, hogy szoros a kapcsolat az izomműködés és a demencia kialakulása, illetve a kognitív egészség között. Három perc alatt elvégezhető tesztekkel előre jelezhető az idősebb populációkban előforduló káros kimenetelek, például az elesések, törések, szív és keringési problémák. Ausztráliában a szarkopénia (progresszív, és generalizált izomtömeg- és izomerővesztés) diagnosztizálásának javasolt funkcionális tesztjei közé tartozik a kéz szorítóerejének elemzése és a TUG tesztek elvégzése.

A tanulmány következtetéseihez a szerzők 1 225 fő, átlagosan 75 éves nőt vizsgáltak, - minden nőnél elvégezték a kéz szorítóerejének mérését és a TUG-tesztet -, amelyet öt év múlva megismételték, ekkor márcsak 1 052 főnél. Kiinduláskor értékelték a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket (Framingham Risk Score), az APOE genotipizálást, az elterjedt atheroscleroticus érbetegséget és a kardiovaszkuláris eredetű gyógyszerek alkalmazását.

A felmérést követő 15 évben a vizsgálatban résztvevők körülbelül 17%-ánál jelentkezett demenciával összefüggő kórházi kezelés vagy haláleset. Igazolódott, hogy a legkisebb kéz markolati erőt és a leglassubb TUG-teljesítményt mutató nőknél több mint kétszer nagyobb volt ezen demenciás események valószínűsége, ami független volt az egyéb kockázati tényezőktől, például a dohányzástól, az alkoholfogyasztástól és a fizikai aktivitás szintjétől.

Megjegyzés: A demenciának számos, korai úgynevezett szubklinikai tünete van, amelyek már a súlyos állapotromlás megkezdése előtt jelentkeznek. Ha ezt időben észleljük akkor már jóval korábban kezdhetjük a kezelést. Hasznos lenne az izomfunkciók mérése a demenciaszűrés részeként a magas kockázatú egyének azonosítására, akik számára előnyösek lehetnek az elsődleges prevenciós programok. Előnyös lenne még több információ arról, hogy izomgyengeség sikeres kezelése mennyire csökkenti a demencia kockázatát, illetve annak kialakulását.

DOI: 10.1002/jcsm.13227

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu