Főoldal / Hírek / Érdekességek / Csak óvatosan a BMI értékekkel

Érdekességek

Csak óvatosan a BMI értékekkel

2023.07.06

A BMI (angolul Body Mass Index) az úgynevezett testtömegindex, amelyet az ideális testsúly kiszámítására fejlesztettek ki. Egyszerű képleten alapszik, ami megmutatja, hogy a nemünk és az életkorunk szerint, valamint a magasságunkhoz képest egészséges testsúllyal rendelkezünk-e, vagy netán túlsúlyosak vagy soványak vagyunk.

A Reuters, vagyis az egyik amerikai hírszolgálat jelentette, hogy az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) azt tanácsolja az orvosoknak, hogy kevesebb figyelmet fordítsanak a testtömeg-indexre (BMI), vagyis annak megállapítására, hogy az adott személy/beteg egészséges-e, mivel a BMI értékelése sok tényezőt nem vesz figyelembe például a faji és etnikai különbségeket vagy azt, hogy az illető sportol-e vagy nem, és így nem jelzi egyértelműen előre bizonyos betegségek betegség kockázatát. faji és etnikai csoportok.

A BMI-t, a testsúly és a magasság arányát régóta használják a túl alacsony testsúly, a "normál" testsúly, a túlsúly, az elhízás és a kóros elhízás meghatározására, annak ellenére, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy egyéni szinten pontatlan előjelzője lehet bizonyos egészségügyi, életvezetési kockázatoknak.

Az Amerikai Orvosi Szövetség chicagói éves találkozóján a jelenlévő tagok megszavazták azt az új irányelvet, amely szerint a BMI-nek csak egy tényezőnek kell lennie annak meghatározása terén, hogy a páciens egészséges-e. A Szövetség szerint más tényezők is hasonló módon fontosak, például a nem, a testösszetétel, az izom% mértéke, a hasi zsír mennyisége, a derékbőség és nem utolsó sorban genetikai tényezők.
A Szövetség által kiadott állásfoglalás szerint a BMI-skálát elsősorban a kaukázusi fehér emberek adataira alapozták, míg a test alakja és összetétele, faji és etnikai csoportok, nemek és korcsoportok szerint is nagymértékben változik.
A súlyproblémákat régóta életmódbeli döntéseknek tulajdonítják, például, ha valaki túl sokat eszik és nincs kellő akaratereje, akkor ennek következménye az elhízás vagy a túlsúly és így a magas BMI vagy lelki, szociális, viselkedésbeli problémák vezetnek az alultápláltsághoz és így az alacsony BMI  értékhez.
A megfelelő testsúllyal, és különösen az elhízás okaival kapcsolatos nézetek kezdtek megváltozni a gyógyszeres kezelések új megközelítéseivel együtt, beleértve a hatékony, új súlycsökkentő szereket.
A másik véglet, a Szövetség szerint, hogy "a testi soványság túlhangsúlyozása ugyanolyan káros a fizikai és mentális egészségre, mint az elhízás", ezért arra kérik az orvosokat, hogy segítsenek a betegeknek "elkerülni a diétával kapcsolatos megszállottságokat, és kiegyensúlyozott, személyre szabott megközelítéseket dolgozzanak ki a számukra legmegfelelőbb testsúly megtalálására".
A Szövetség állásfoglalása azt is kimondja, hogy a BMI-t nem szabad egyedüli kritériumként használni a biztosítási visszatérítés megtagadására.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu