Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az úszók és dobók vállproblémái, azaz a fej fölötti kartartás hátrányai 1. rész

Érdekességek

Az úszók és dobók vállproblémái, azaz a fej fölötti kartartás hátrányai 1. rész

2019.08.22

Az úszók legproblémásabb testtája a váll. Ez nem csoda, hiszen egy profi sportoló edzés és versenyidőszakban egy évben körülbelül 500 000 - 800 000 karkörzést végez, amely napi szinten olyan 2 500 mozdulatot jelent. Mellékhatásként gyakran jelentkezik az úgynevezett „úszóváll”. Ez a jelenség az átlagembereknél is előfordulhat, de mégis jellemzőbb az úszókra. A würzburgi orvos Dr. Volker Dotzel szerint a leggyakoribb az inak súrlódása és irritációja, és ez a „supraspinatus” ín esetében a legkifejezettebb, ritkábban fordul elő szintén a „teres major” izom és az „infraspinatus” ín esetében, illetve a bicepsz ín és a bicepsz horgonynál is. A sportszakember - aki egykor a nyílt vízi úszók mellett dolgozott - állítása szerint ez a probléma már az 1970-es években is jelentkezett, akkor azonban még csak a sportolók 3%-át érintette, amit a mai szakirodalmak már 91%-ra becsülnek.

Izomdiszbalansz a fájdalmak hátterében

A váll köztudottan a legmozgékonyabb ízületünk, hiszen nem korlátozza a mozgástartományunkat 90 fokban. A felkarcsont feje az ízületben a rotátorköpeny, a lapocka izmok által elérhető.

Bizonyos sportágaknál, úgymint az úszás vagy dobószámok, ha túlterhelik vagy rossz technikával végzik a mozgást előfordulhat, hogy a felkarcsont a kötőszöveti burza, valamint az alatta elhelyezkedő supraspinatus szalag súrlódnak egymáson, és ez okozza a problémát.

Ez döntően a váll frontális oldalán okoz tipikus fájdalmat a vállövben.  A betegség kialakulásának hátterében a rotátorköpenyben lévő diszbalansz, vagyis a váll körüli izmok egyensúlyának felbomlása állhat. Az úszóknál ezeket a folyamatosan használt izmokat túlterhelik, míg azok antagonistáit nem fejlesztik megfelelően. Ezekre az anomáliákra kell a körülbelül 1,5 órás szárazföldi edzéseken kell odafigyelni és terabend használatával korrekciós tréninget végezni.

A kezek pozíciója merülésnél

Egy korábban végzett kutatásban a kezek pozícióját vizsgálták merüléskor egészséges és vállproblémákkal küzdő úszók esetében. A nők 70%, míg a férfiak 80%-a tartotta a vállízület vonala felett a kezeit merüléskor gyorsúszás során.   Az ízületnek nem tesz jót a kezek és a váll eme kedvezőtlen helyzete, amely a nőknél hosszabb időn keresztül tart, mint a férfiaknál. Ráadásul ilyenkor a felhajtóerő is kevésbé érvényesül. A magas kéztartás nem csak ilyen szempontból kedvezőtlen, még a húzási szakasz erőkifejtését is megnehezíti.

Az ízületek mozgástartományának beszűkülése miatt a nők átlagosan háromszor, míg a férfiak kétszer küzdenek meg a vállfájdalmakkal sportkarrierjük során.

 Dr. Dotzel hosszú pályafutása során több férfival, mint nővel találkozott, akik vállproblémára panaszkodtak, azonban ez már mindkét nem és majdnem minden korosztály problémája. Sokszor ezek a fájdalmak a versenyek alatt következtek be. Olyanoknál is előfordult ínszakadásra utaló tünet, akik edzés alatt nem panaszkodtak fájdalmas vállproblémákra. Valószínűleg ez a maximális terhelés miatt következik be. Ilyenkor már a hagyományos, konzervatív módszerek helyett/mellett sokszor csak a gyógyszerek segítenek (nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő szerek).

A megfelelő prevenciós és rehabilitációs eljárások, a megfelelő úszótechnika kialakítása, a rendszeres, sokoldalú mozgás, nagyban hozzájárulhat, hogy minél kisebb számban jelentkezzenek ezek a problémák, amely nemcsak a profi, hanem a hobby sportolókat is nagy számban érintheti.

sportmedizin




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu