Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az evezés hatása a testösszetételre, a vércukorszintre és a lipidprofilra elhízottak körében

Érdekességek

Az evezés hatása a testösszetételre, a vércukorszintre és a lipidprofilra elhízottak körében

2018.07.09

Az evezés olyan aerob mozgásforma, amely a túlsúlyos személyek körében is biztonságosnak tekinthető. Eddig nem ismerték egyértelműen az evezés hatását a testösszetételre, a vércukorszintre és a lipidprofilra (zsír anyagcsere adatok) az elhízottak esetében. A most ismertetendő próbavizsgálat célja az volt, hogy az evezés hatását vizsgálja a fent említett élettani mutatókra.

A vizsgálati csoport hat főből állt, náluk elkezdték az evezős edzéseket, a kontroll csoportnál pedig (öt fő) nem változtattak az addig megszokott fizikai aktivitáson. Az első csoport heti háromszor evezett közepes vagy magas intenzitással. Három hónap után mérték a bevezetésben említett paramétereket mindkét csoportnál.

A testtömeg indexben (BMI, vagyis a kilogrammban kifejezett testtömeg értéke osztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével) szignifikáns különbség mutatkozott a két csoport között, az evezést végzők alacsonyabb BMI értékekkel rendelkeztek a kontrol csoporthoz képest. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy az edzést végző csoport három hónap alatt 88,4 kg-ról 88,08-ra fogyott. A többi értékben (vércukorszint, zsír paraméterek) viszont nem találtak statisztikailag alátámasztható különbséget.

Ez az elővizsgálat rávilágított további kutatások végzésére, valamint a táplálkozás fontosságára túlsúlyos egyéneknél, hiszen a kívánt cél elérhetetlen tudatos étkezés nélkül, hiszen ezekkel a vizsgálati paraméterekkel az evezős edzés hatását túlsúlyos embereknél nem sikerült igazán alátámasztani. 

g-se.com

 

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu