Főoldal / Hírek / Érdekességek / Március 4. az elhízás világnapja Az edzés segíthet a testsúly szabályozásában

Érdekességek

Március 4. az elhízás világnapja Az edzés segíthet a testsúly szabályozásában

2024.03.04

Az emberi szervezetben az elhízás az energiaegyensúly felborulásának a következménye: túl sok a bevitt kalória, és túl kevés az elégetett kalória. Az, hogy mennyit viszünk be talán könnyebb szabályozni, de az elégetett kalóriát számos tényező befolyásolja, például az az életkor, a testméret és természetesen az öröklött gének. Ezek közül is a legváltozóbb tényező – és a legkönnyebben módosítható – az emberek napi fizikai aktivitásának, tevékenységeinek mennyisége, annak intenzitása.

Az aktív életmód sokat segíthet az egészséges testsúly megőrzésében vagy a fogyásban, melynek révén csökkenthető a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke, a magas vérnyomás, a csontritkulás és bizonyos daganatos, rákos megbetegedések kockázata, valamint csökkenthető a stressz és javíthatja a hangulatot. Ezzel szemben az inaktív, illetve a kevésbé aktív (ülő) életmód éppen az ellenkezőjét eredményezi.

AZONBAN

a remélhetőleg már mindenki előtt ismert ​​jótékony hatások ellenére az emberek világszerte kevesebbet mozognak, akár a munkahelyükön, akár otthon vagy a kettő között egyik helyről a másik helyre utazva.

Világszerte minden harmadik ember fizikai szempontból nagyon kevés aktivitást végez, ha egyáltalán csinál valamit. A fizikai aktivitás szintje nemcsak a gazdag országokban, például az Egyesült Államokban csökken rohamosan, hanem az alacsony és közepes jövedelmű országokban is, pedig nyilvánvaló, hogy a fizikai aktivitás csökkenése kulcsfontosságú szerepet játszik a globális elhízás-járványban, és ezzel együtt a krónikus betegségek mindenütt növekvő arányában.

Az Egészségügyi Világszervezet egészségügyi szervezete a WHO, az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériuma, illetve  számos ország egészségügyi hatóságai azt javasolják, hogy a felnőttek jó egészségi állapotának megőrzése érdekében hetente két és fél órányi mérsékelt-erős fizikai aktivitást végezzenek.

A gyerekeknek még többet kell fizikailag aktívnak lennie, legalább napi egy órát.

A kutatók között azonban vita folyik arról, hogy az embereknek naponta mennyi mozgásra, milyen tevékenységekre van szükségük az egészséges testsúly fenntartásához vagy a fogyás elősegítéséhez.

A legújabb tanulmányok szerint a heti két és fél óra egész egyszerűen nem elég, több mint a semmi, DE nem elég.

 Miképpen akadályozhatja a fizikailag aktív életmód az elhízást?

A fizikai aktivitás növeli az emberek teljes energiafelhasználását, ami segíthet abban, hogy energiaegyensúly megmaradjon, vagy akár le is fogyjanak, mindaddig, amíg nem esznek többet, hogy kompenzálják az elégetett, elhasznált plusz kalóriákat.

A fizikai aktivitás csökkenti a derék körüli zsírt és a teljes testzsírt, lassítva a hasi elhízás kialakulását.

A súlyemelés, a fekvőtámasz és egyéb izomerősítő tevékenységek növelik az izomtömeget, növelik a test napközben elégetett energiáját – még nyugalmi állapotban is –, és így ezen keresztül megkönnyítik a testsúly szabályozását.

SŐT!

A fizikai aktivitás csökkenti a depressziót és a szorongást, és ez a hangulatjavulás arra motiválhatja az embereket, hogy idővel betartsák edzésprogramjukat.

Mennyi tevékenységre van szükségük az embereknek a súlygyarapodás megelőzésére?
A felnőttkori súlygyarapodás növelheti a szívbetegség, a cukorbetegség és más krónikus betegségek kockázatát. Mivel nagyon nehéz az embereknek lefogyni és ha valamelyest sikerül, akkor azt megtartani, ezért jobb lenne megelőzni a súlygyarapodást. Biztató, hogy erős bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az aktív életmód segíthet az embereknek lelassítani vagy megakadályozni a középkorúakra jellemző kezdődő túlsúly kialakulását.

Minél aktívabbak az emberek, annál valószínűbb, hogy egyenletesen tartják a súlyukat, minél ülőbben élnek, annál valószínűbb, hogy idővel híznak.

De még mindig vita tárgya, hogy az embereknek pontosan mennyi tevékenységre van szükségük, hogy elkerüljék a súlygyarapodást. A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy az ajánlott heti két és fél óra nem biztos, hogy elegendő.

A nagy populációra kiterjedt vizsgálatban, közel 34 000 középkorú nőt követtek nyomon 13 éven keresztül, hogy megtudják, mennyi fizikai aktivitásra van szükségük ahhoz, hogy a vizsgálat kezdetén meglévő súlyuk alig többet növekedjen, mint 2,5 kg.

A kutatók azt találták, hogy a kezdetben normál testtömegű nőknek napi egy óra mérsékelt vagy erőteljes fizikai aktivitásra volt szükségük az egyenletes testsúly megtartásához.

A vizsgálatból az derült ki, hogy a fizikai szempontból erőteljes tevékenységek hatékonyabbak a súlyszabályozásban, mint a lassú séta. Egy másik vizsgálat alapján, ahol, több mint 18 000 nőt 16 éven keresztül követtek nyomon, hogy tanulmányozzák a fizikai aktivitás változásai és a testsúly közötti összefüggést. Bár a nők átlagosan körülbelül 10 kg-t híztak a vizsgálat során, azok, akik napi 30 perccel növelték fizikai aktivitásukat, kevesebbet híztak, mint azok, akiknek aktivitási szintje változatlan maradt. A tevékenység típusa pedig változtatott: a kerékpározás és a gyors séta segített a nőknek elkerülni a súlygyarapodást, de a lassú gyaloglásnak nem voltak hasonló következményei.

Mennyi tevékenységre van szükség az embereknek a fogyáshoz?
A testmozgás elősegítheti a fogyást, de úgy tűnik, hogy a legjobban akkor működik, ha alacsonyabb kalóriatartalmú étkezési tervvel kombinálják. Ha azonban az emberek nem csökkentik a kalóriafogyasztásukat, akkor valószínűleg több ideig kell edzeni – vagy nagyobb intenzitással – a fogyás érdekében.
Egy tanulmányban például a kutatók véletlenszerűen 175 túlsúlyos, inaktív felnőttet soroltak be egy kontroll csoportba, amely nem kapott semmilyen gyakorlati felkészítést, és a három eltérő edzésprogram egyikébe – alacsony intenzitású (12 mérföld/hét gyaloglásnak felel meg), közepes intenzitású ( heti 12 mérföldes kocogással egyenértékű, vagy magas intenzitású (ami heti 20 mérföldes kocogással egyenértékű). Minden vizsgálati önkéntest arra kértek, hogy tartsák be szokásos étrendjüket. Hat hónap elteltével a nagy intenzitású edzésprogramokhoz tartozók elvesztették a hasi zsírjukat, míg az alacsony és közepes intenzitású edzésprogramokhoz tartozók nem volt változás a hasi zsírban.
A közelmúltban a kutatók egy hasonló kísérletet végeztek 320 posztmenopauzás nővel, véletlenszerűen két csoport osztott 45 percnyi közepestől erőteljesig terjedő aerob tevékenységre, heti öt napon, vagy egy kontrollcsoportba. A legtöbb nő túlsúlyos vagy elhízott volt a vizsgálat kezdetén. Egy év elteltével a sportolói csoport tagjainak testtömege, testzsírja és hasi zsírtartalma is jelentősen csökkent, összehasonlítva a nem edző csoport tagjaival.

Szerkesztői megjegyzés: Soha senki se feledje, hogy a fizikai aktivitást tekintve a semminél minden csak jobb lehet, Vagyis próbáljunk mindig, minden időben aktívak maradni, ha lehet gyalog menni közlekedési eszköz helyett, nem liftezni, hanem lépcsőzni, nem járművel menni, hanem gyalogosan és beiktatni minél több erősítő edzést mindennapjainkba, mert a MOZGÁS=EGÉSZSÉG.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu