Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az életünk során bármikor végzett erősítő edzés a térdfájdalmak és az oszteoartritisz alacsonyabb kockázatával jár

Érdekességek

Az életünk során bármikor végzett erősítő edzés a térdfájdalmak és az oszteoartritisz alacsonyabb kockázatával jár

2023.12.06

A kutatók 2 607 felnőtt adatait tekintették át az erősítő edzéssel és a térdfájdalmakkal kapcsolatban. A fizikai aktivitás ellenőrzésére aktivitásmérő eszközt használtak az erősítő edzés hatásának felmérését pedig négy életkori szakaszban (12–18 éves, 19–34 éves, 35-49 éves, valamint 50+ korosztály) végezték. A résztvevők 44%-a férfi volt, az átlagéletkoruk 64,3 év, míg átlagos testtömegindex 28,5 kg/m2 volt.

Az erősítő edzés végzée alapján négy kategóriába osztották a résztvevőket, úgymint az edzett és nem edzettek, valamint az edzettek esetében alacsony, közepes és magasabb edzést végzők. Összesen 818 személy esetében alkalmaztak erősítő edzést, míg 1 789 személynél nem végeztek erősítő edzést a felmérés ideje alatt.

Az elsődleges diagnózis alapján való besorolás a gyakori térdfájdalom, a radiológiailag diagnosztizált és a tüneti oszteoartritisz megléte volt.

A kapott eredmények összességében azt mutatják, hogy az életünk során bármikor végzett erősítő edzés csökkenti a gyakori térdfájdalmakat, a radiológiailag diagnosztizált és a tüneti oszteoartritisz előfordulását, összehasonlítva azokkal, akik nem végeztek erősítő edzést.

Az eredmények hasonlóak voltak a különböző korcsoportokban, de az erősítő edzés és a ritkábban jelentkező térdfájdalom, a kisebb radiológiailag diagnosztizált és a kevesebb tüneti oszteoartritisz közötti kapcsolat az idősebb korcsoportokban volt a legerősebb.

Szerkesztői megjegyzés: Ez volt az első olyan tanulmány, amely az erősítő edzés hatását tanulmányozta a térd egészsége szempontjából egy olyan mintán, amelyet nem speciálisan sportolói csoportokból választottak. Az eredmények alátámasztják azt az ismert elképzelést, hogy az orvosoknak ösztönözniük kell a betegeket arra, hogy fizikai szempontból legyenek aktívak és vegyenek részt erősítő edzéseken, hogy ezzel is csökkentsék az oszteoartritisz és más krónikus betegségek előfordulásának kockázatát.

https://www.medscape.com/viewarticle/998025?ecd=mkm_ret_231201_mscpmrk-OUS_Monthly_etid6102098&uac=456374PZ&impID=6102098
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu