Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az elektromos kerékpárok hatása a kockázati csoportok egészségére

Érdekességek

Az elektromos kerékpárok hatása a kockázati csoportok egészségére

2019.09.18

Sok embernek gondot okoz a biciklivel való munkába járás, különösen az idősebbek és a túlsúlyosak veszik magukat rá nehezen, de nem maradnak ki az egészséges fiatalok sem, akik egyszerűen csak szeretik ellógni a kerékpárral való munkába járást, mert erőfeszítéssel, izzadással, és lassú haladással jellemzik azt.

Ugyanakkor egyre többen használják a kicsiny elektromotorral rendelkező un. e-kerékpárokat közlekedési eszköznek az autó vagy a tömegközlekedés helyett. Vajon ez a jármű használ az egészségnek is?

Elektromotorossággal a magas vércukorszint ellen

Számos kutatás támasztotta alá, hogy az e-kerékpárral való közlekedés javítja a szív-tüdőrendszer fittségét. Magát a tevékenységet ugyanakkor a közepes intenzitási zónába sorolják. Egy vizsgálatban 20 túlsúlyos cukorbeteget 5 hónapon keresztül követtek nyomon, hogy milyen hatással van az e-kerékpárral való közlekedés az egészségükre és mennyire épül be a hétköznapjaikba. Dr. Jens Kröger a Német Diabétesz Segélyszervezet igazgatója elmondta, hogy évek óta azon küszködnek, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőket meggyőzzék arról, hogy mozogjanak többet, hogy ezáltal legyenek fittebbek.

A vizsgálat alatt, a korábban nem mozgó emberek hetente 21 km-t tettek meg e-kerékpárral. Egy erőltetettebb gyaloglás körülbelül a maximális szívfrekvencia 64%-án végezhető, ezzel szemben az e-kerékpárral ez az érték felmehet 75%-ra is. A résztvevők állóképessége  öt hónap végével 11%-al növekedett. A vizsgálat végére 14 résztvevő vásárolt magának ilyen közlekedési eszközt. E-kerékpárral könnyebb elkezdeni a biciklis közlekedést, valamint az idősebbek is szívesebben fognak bele egy kis extra segítséggel a mozgásba - Dr. Jens Kröger szerint.

A WHO ajánlása

Annak ellenére, hogy az e-kerékpárral közlekedő emberek nem töltenek annyi időt, valamint nem olyan MET értékekkel (metabolikus ekvivalencia, amellyel a mozgás erősséget jellemzik) mozognak, mint a hagyományos biciklizők, de így is a közepes és az erős mozgástartományban dolgoznak fizikai aktivitásuk alkalmával.  A vizsgálati eredmények következtetései szerint az e-kerékpár hozzájárul a WHO által ajánlott heti 150 perces, közepestől erős tartományban végzett fizikai aktivitáshoz, és ezzel nagymértékben hozzájárulhat a fittségi szint emeléséhez. Főleg a magas kockázati tényezőkkel vagy krónikus betegségekben szenvedőknél optimális tevékenység az e-kerékpár. Hiszen ezek az emberek, így túlterhelés nélkül égetnek kalóriákat és erősítik a szív-keringési rendszert és a tüdőt, és ezáltal az alternatív mozgásformákat a hétköznap részévé teszik.

Ennek a megoldásnak „csupán” egy komoly akadálya van, mégpedig az ára, egy jobb minőségű e-kerékpárért akár a fél millió forintot is elkérnek, és sajnos ezt még a német egészségbiztosítás sem fedezi, nemhogy a magyar.

sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu