Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sportolók is tudják, hogy a rendszeres fizikai aktivitás mennyire fontos eleme az egészséges életmódnak. Az alvás legalább ennyire fontos.

Érdekességek

A sportolók is tudják, hogy a rendszeres fizikai aktivitás mennyire fontos eleme az egészséges életmódnak. Az alvás legalább ennyire fontos.

2021.06.10

A rendszeres testmozgás növeli a hosszú élettartam lehetőségét, csökkenti az összesített halandóságot, a szív- és érrendszeri betegségek, a magasvérnyomás, a 2. típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a hiperlipidémia (a vérben a normál értéket meghaladó koleszterin vagy triglicerid szint) és egyes rákbetegségek kockázatát. A testmozgás csökkentheti a szorongás és a depresszió kockázatát is, és segíthet jobban aludni.

Annak érdekében, hogy a sportolók a lehető legjobb teljesítményt tudják elérni, minden szempontból fel kell készülniük a versenyekre és ennek érdekében rendszeresen eddzenek, egészséges ételeket fogyasztanak, kellő időt fordítanak a pihenésre, a gyógyulásra, az esetleges sérülések utáni rehabilitációra, és az alvásra. Ha ezekből csak egy terület is hiányzik, az általános teljesítmény romlik, nem tudnak megfelelően felkészülni az edzésekre, versenyekre és komoly károkat szenvedhetnek akár egészségi akár eredményességi szempontból, ez alól természetesen az alvás sem kivétel!

Miért fontos az alvás a sportolók számára?

Mind a sportolók, mind a nem sportolók számára az alvás elengedhetetlen az általános egészség és jólét szempontjából. Mindenkinek szüksége van alvásra annak érdekében, hogy úgy érezze kipihente magát és másnap is a legjobban teljesítményt tudja nyújtani, mind mentális, mind állóképességi és erőnléti szempontból.

 Vegyük sorba az egyéb fizikai előnyöket:

A jó alvás lehetővé teszi a szív „pihenését” és a sejtek és szövetek regenerálódását. Ez segíthet a szervezetnek felépülni a fizikai megerőltetés után. Az alvás egyes szakaszaiban az éjszaka alvás idején a pulzusszám és a légzés változásai elősegítik a szív- és érrendszeri egészségének megőrzését.

A pihentető, megfelelő alvás segíti a betegség megelőzése vagy a betegségből való felépülést.

Alvás közben a szervezet citokineket termel, amelyek olyan hormonok, amelyek segítenek az immunrendszernek a fertőzések leküzdésében.

A citokinek olyan anyagok tehát, amelyekkel az immunrendszer sejtjei kommunikálni tudnak egymással, ennek révén, ezek segítségével jeleznek egymásnak, hogy például a mostani pandémiás időszakban olyan betolakodót találtak, amit együttes erővel kell legyőzni. Mindezeknek a helyreállító mechanizmusok nagyon lényeges tényezők a sportolók gyógyulása és teljesítménye szempontjából egyaránt.

Hogyan segít az alvás a sportolók mentális, lelki állapotának?

Az alvás segít mindenkinek megőrizni és megszilárdítani az emlékeket, emlékképeket. Amikor a sportolók gyakorolnak vagy új készségeket tanulnak, az alvás segít emlékeket képezni, és hozzájárul a jövőbeni teljesítmény javításához.

Alvás nélkül, megfelelő pihenés nélkül az agyban lévő idegpályák jelátvitele, amelyek lehetővé teszik az emlékek megismerését és megőrzését, nem alakíthatók ki vagy nem tarthatók fenn.

Az alvás a kognitív feldolgozáshoz is elengedhetetlen. Az alvás elvesztése a kognitív funkciók csökkenésével jár. Ez káros hatással lehet azokra a sportolókra, akiknek a tevékenysége magas szintű kognitív funkciót igényel, mint például játékhelyzetekben, taktikai téren a döntéshozatalban és az új helyzetekhez való alkalmazkodásban.

A rendszeres testmozgás segíthet javítani vagy fenntartani a mentális, lelki egészséget, a minőségi alvás az általános hangulat javulásával is együtt jár. Az egészséges alvás megakadályozza az ingerlékenységet és csökkenti az olyan folyamatok kockázatát, mint a depresszió.

Hogyan befolyásolja az alvás a sportteljesítményt?

Mind a megfelelő mennyiségű, mind az alvás minősége segíti a sportolókat a teljesítmény javításában számos területen, amelyek a sport igényeihez kapcsolódnak.

Egy az amerikai Stanford Egyetem által végzett tanulmány szerint azoknál a férfi kosarasnál, akiknél megnövelték az alvás idejét egy éjszaka során 10 órára, több pozitív eredményt észleltek. A játékosok gyorsabban tudtak futni mind a félpályás, mind az egész pályás sprintekben. A dobás pontossága 8-9%-al javult, mind a büntető dobások, mind a kétpontos és a hárompontos dobások esetében. A sportolók arról is beszámoltak, hogy javult a fizikai és mentális jólétük.

Férfi és női úszók esetében is megfigyelték a teljesítmény javulást, azoknál, akik esetében megnövelték az alvás idejét 10 órára.

A rajtolás reakcióideje rövidebb volt, a fordulási idők javultak, és a fordulók utáni elrúgás ereje is nőtt. A 15 méteres sprint úszása is javult. Ezenkívül ezek a sportolók jobb hangulatról és csökkent nappali álmosságról, illetve kisebb fáradtságról számoltak be.

Teniszezők, akik esetében szintén növelték az alvás idejét legalább kilenc órára egy héten keresztül, azok is jobban teljesítettek a pályán. A játékosok adogatásának pontossága jelentősen nőtt hozzávetőlegesen 36%-ról közel 42%-ra. A játékosok kevesebb fáradtságról, álmosságról számoltak be.

Más tanulmányok arról számoltak be, hogy női korfball játékosoknál (a kosárlabdához hasonló palánk nélküli labdajáték) és a férfi labdarúgóknál kimutatták, hogy az alváshigiénés oktatás segít a sportolók esetében, hogy megtudják növelni az általános alvási idő. A megfelelő alvás a verseny előtt időszakban nagyban segíti a legjobb teljesítmény elérését.

Az alváshiány befolyásolja a sportoló teljesítményét, azonban negatív értelemben.

A rossz minőségű és mennyiségű alvás számos negatív hatáshoz vezet bármely sportoló esetében. Mentálisan az alváshiány csökkenti a gyors reagálás és a tisztán gondolkodás képességét. Azok az emberek, akik alváshiányban szenvednek, nagyobb valószínűséggel hoznak rossz döntéseket és vállalnak kockázatot. Az alváshiány növeli az ingerlékenységet és a szorongás és a depresszió kockázatát is. Fizikailag az alváshiány számos egészségügyi probléma kockázatát is növeli, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a vesebetegséget és a stroke-ot.

https://www.sleepfoundation.org/physical-activity/athletic-performance-and-sleep
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu