Főoldal / Hírek / Érdekességek / Alvással a jobb teljesítményért I.

Érdekességek

Alvással a jobb teljesítményért I.

2021.05.12

Ha előállnánk egy versenysportolónak azzal, hogy van egy tökéletes módszerünk a stresszcsökkentésre, a növekedési hormonok serkentésére, a sérülésekből való hamarabb felépülés elősegítésére, valamint a jobb teljesítmény elérésére, nem is kérdés, hogy azonnal tudni akarnák, hogy mi az.

A módszer nem más, mint az alvás.

Az alvás minden ember számára nélkülözhetetlen az egészség és jó közérzet megőrzéséhez, a sportolók számára pedig elengedhetetlen a jó teljesítmény és siker eléréséhez. A jó alvás egyszerre szól a mennyiségről és minőségről. Amennyiben mindez megfelelőképpen teljesül egy sportolónál, akkor nagyot lép a siker, a célja elérése irányába.

Hatékonyabbá válik a stresszkezelés, csökken a sérülésveszély kockázata, jobban fog tudni fókuszálni, koncentrálni, gyorsabban fognak regenerálódnia az izmok, javulni fog a memória.

Sérülés

Egy középiskolai és egyetemi sportolókon végzett felmérés szerint a rendszeresen 8 óránál kevesebbet alvók között 70%-al növekedett a sérülések kialakulásának kockázata, mint a 8 óránál többet alvók esetében. Egy másik tanulmány, mely összesen 496 sportolót vizsgált és akik 16 különböző féle sportágat képviseltek, kimutatta, hogy a megnövekedett munkaterhelés és az ezzel egyidőben való alvásmegvonás súlyosan növelte a sérülések kialakulásának kockázatát.

Ez a fajta kapcsolat az alváshiány és a sérülések között a reakcióidő romlás és a koncentrációgyengülésre vezethető vissza. A Texasi Egyetem kadétokon végzett felmérése a reakcióidőt és a gyors döntéshozatalt vizsgálta. Két csoportnak kellett ugyanazon feladatot elvégeznie 24 óra különbséggel, azonban az egyik csoport tagjai számára biztosítva volt a feladatok közti alvás, míg a másik csoport számára nem. Az alvástól megfosztott csoport tagjainál egy 2.1%-os teljesítmény csökkenés volt megfigyelhető, míg a kipihent csoportnál egy 4.3%-os teljesítmény növekedés. Bár a 2.1% teljesítmény csökkenés nem tűnik soknak, a reakcióidő szempontjából azonban mégis jelentős és komolyan befolyásolhatja a döntéshozatal minőségét, ami könnyen sérüléshez is vezethet. Mindez ugyancsak rávilágít arra, hogy nem csupán az alvás hiánya befolyásolja a teljesítményt negatív irányba, de annak elégséges megléte komoly mértékben javítja is azt.

Regeneráció

Az alvás minősége és mennyisége az edzés/verseny előtt és után is egyaránt fontos. Mind az alvás, mind a testedzés szerepet játszik a növekedési hormonok termelésében, de ennek a 75%-a valójában az alvás közben valósul meg. Itt lép be a sportolói szempont. A növekedési hormonok nélkülözhetetlenek és aktív részesei a serdülő korban lévők egészséges fejlődésének, valamint az alvás közbeni regeneráció elősegítésének.  Az alvási fázisok meghatározott rendje alapján termeli az agy ezeket a hormonokat, így, amennyiben ez a rendszer a tartós alváshiány miatt felborul, úgy a növekedési hormon termelődés is lelassul, ami nem csupán késlelteti a szervezet regenerációját, de annak minőségét is rontja. Tehát az alváshiány, amellett, hogy megnöveli a sérülések kialakulásának kockázatát, a már meglévő sérülések megfelelő gyógyulása terén is komoly akadályt képez.

Egy sportoló legnagyobb ellensége pedig a sérülés, így érdemes a pihentető és rendszeres alvás biztosítását komolyan venni.

Amíg pihenés közben az izomszövet sejtjei folyamatosan újra épülnek és regenerálódnak, addig ugyanezt teszi az agyunk is. A Massachusettsi Boston University kutatói felfedezték, hogy alvás közben az agyban és a gerincvelőben található folyadék, vagyis az agy-gerincvelői folyadék, hullámszerűen ki-be áramlik, és ezáltal megszabadítja az agyat az anyagcsere közben felhalmozódott káros anyagoktól. Ezek az anyagok mérgező fehérjéket tartalmazhatnak, melyek korlátozhatják a neuronok közti információáramlást.

Valójában tehát az agyban minden egyes alkalommal, amikor alszunk egy nagytakarítás megy végbe, mely hozzásegít bennünket a valóban fontos információk megfelelő tárolásához és a felesleges behatások kiszűréséhez. (folytatjuk)

https://medium.com/performance-course/sleeping-for-performance-c0ef12d3cfad
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu