Főoldal / Hírek / Érdekességek / A fizikai aktivitás összefügg az agy térfogatával

Érdekességek

A fizikai aktivitás összefügg az agy térfogatával

2024.03.19

A rendszeres fizikai aktivitás lehetséges neuroprotektív (az idegsejteket védő, neurodegeneratív folyamatokat lassító hatás) hatásai az agy szerkezetére nem teljesen egyértelműek, annak ellenére, hogy már korábban is összefüggést találtak a fizikai aktivitás mértéke és az ezzel egyenes arányban csökkenő demencia kialakulásának kockázata között.

A rendszeres mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitás és a számszerűsített agytérfogat közötti összefüggések vizsgálatát 'mágneses rezonancia neuroimaging' technika segítségével vizsgálták amerikai és kanadai kutatók 10 125 egészséges személy részvételével egész-test MRI segítségével. A méréseket axiális, koronális és sagittális irányban is elvégezték.

A kapott eredményeket összevetették a résztvevők által elmondott, - vagyis önbevallásos módon - fizikai aktivitásuk mértékével, így felmérve, hogy a résztvevők hetente hányszor végeztek legalább 10 percnyi bármilyen, a légzésszámot és a pulzust megemelő fizikai aktivitást.

Az átlagosan 52 éves (52%-ban férfi) vizsgált személy közül 7 606 (75,1%) vallott be legalább 4,03 nap/hé aktivitásnál többet, vagyis amikor mérsékelt vagy erőteljes fizikai tevékenységet végzett.  Az erőteljes tevékenységet folytatók valamivel fiatalabbak voltak és kevesebb volt köztük a nő.

A vizsgált személyek agytérfogata mind a szürkeállomány, mind a fehér állomány, mind a hippokampusz, mind a frontális, parietális és okcipitális lebeny méretét illetően korrelált a fizika aktivitás szintjével.

Ez a figyelemre méltó eredmény egyértelműen igazolja a fizikai aktivitás agy-védő szerepét.

Szerkesztői megjegyzés: A napi rutinba épített mérsékelt és erőteljes fizikai aktivitás a különböző agyi területek térfogatának növekedésével jár, aminek potenciális idegsejtvédő szerepe van.

Ennek érdekében, ugye ismerős:

„Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel! Ez a kis torna néhány percen át, ne tessék félni senkinek sem árt! „

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu