Főoldal / Hírek / Érdekességek / A súlyokkal történő edzés jót tesz a szív-keringési rendszer egészsége szempontjából

Érdekességek

A súlyokkal történő edzés jót tesz a szív-keringési rendszer egészsége szempontjából

2018.12.10

Egy friss tanulmány szerint a heti egy órás súlyzós edzés 40-70%-al csökkentheti a sztrók vagy szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A kutatók a mindennapra ajánlott aerob edzéstől függetlenül az erőedzés jótékony hatását vélik felfedezni, és ezért ajánlatosnak tartják alkalmazását, mint preventív eszköz.

A „Medicine and Science in Sports and Exercise” tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a súlyzós, súlyemeléssel végzett edzés önmagában is védelmet jelenthet a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében, a korábbi kizárólag aerob edzéssel kapcsolatos tanulmányok eredményeivel szemben, ezen új szemlélet alapján.

Egy fitnesz centrumban 13 000 fős longitudinális (hosszútávú) vizsgálatban Lee professzor és munkatársai elemezték az adatokat. Három egészségügyi szempont figyelembe vételével végezték megfigyeléseiket: az egyik csoportba, azon kardiovaszkuláris szívrohamot és sztrókot kapott emberek tartoztak, akik esetében a megbetegedés nem végződött halállal, a másik, amikor az esemény kapcsán halállal végződött a kardiovaszkuláris probléma, míg a harmadikba az egyéb halálokok tartoztak.

A kutatást vezető Lee professzor szerint az eredmények alapján, sokkal egyszerűbb a napi rutinba az aerob mozgásformákat beilleszteni, mint a súlyokkal végzett gyakorlatokat. Amíg munkába menet lehet kerékpárt választani, vagy gyalogolni, addig a súlyok használata nem ilyen egyszerűen kivitelezhető a hétköznapokban. A kutatók korábbi vizsgálata szerint, amennyiben van valakinek fitneszterembe bérlete, akkor már biztosan többet fog mozogni. Az pedig igazából az izmaiknak mindegy, hogy bevásárló szatyrot, vagy talicskát cipelünk.

A megfigyelések és adatelemzések alapján a súlyokkal történő edzést még nem vizsgálták kellő alapossággal a kardiovaszkuláris megbetegedések aspektusából. Megállapították, hogy nem igaz az a korábbi megfigyelés, hogy pusztán a csontok egészségére van pozitív hatással az ilyen típusú edzés.

A nagyszámú mintán végzett megállapítások alapján a rezisztencia-edzés jó hatással lehet a diabéteszre és a kóros koleszterin-szintre is. A már heti egyszeri súlyokkal történő edzés is jelentős, szignifikánsan pozitív hatást gyakorol a metabolikus szindrómára, a sztrókra, és a diabéteszre.  A magas koleszterin-szint kialakulásának veszélye pedig 32%-al csökkent.

Ennek a megállapításnak oka lehet, hogy mivel, az izom működés nagymértékű energiát használ a felesleges mértékű kalória elégetésekor, ezért az izmok építése segít az ízületek és izmok működtetésében és ezek mellett számos anyagcsere haszonnal is jár. Ha izmot fejlesztünk, - még akkor is, amikor aerob edzettséged gyenge - több energiát használunk, mivel nagyobb lesz az izomtömeg. Ez segít az elhízás elkerülésében, valamint hosszú távú jótékony egészségügyi hatásai is vannak.   

www.sciencedaily.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu