Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sport, a rendszeres testmozgás védi a szívet sugárterápiás kezelés után

Érdekességek

A sport, a rendszeres testmozgás védi a szívet sugárterápiás kezelés után

2020.04.13

A mellrák operációja után a sugárkezelés a betegség újbóli kialakulását akadályozhatja meg. Ennek a terápiás módszernek is vannak mellékhatásai, olyanok is, amelyek a szívet érintik. Tudósok 1 015 mellrákos nő adatait hasonlították össze korban, társbetegségben és dohányzási szokásban azonos nem mellrákos nőével (8 120 fő). Az után követéses vizsgálat nagyjából hat évig tartott.

Az eredmények szerint azok a mellrákos nők, akik sugárterápiás kezelést kaptak és sportoltak, nem mutattak eltérést a szívbetegségek előfordulásában az átlag populációhoz képest.  Azok a mellrákban szenvedő nők viszont, akik nem sportoltak vagy valamilyen fogyatékossággal rendelkeztek, nagyobb kockázatnak voltak kitéve szív-problémák tekintetében.

A kutatók arra a következtetésre jutottak a vizsgálati eredmények alapján, hogy amennyiben az operáció után a nők rendszeresen sportolnak, a szív-problémák kialakulásának veszélyét akkorára csökkenthetik, mint az egészséges populáció esetében.

Az még nem tisztázott, hogy mennyit és milyen intenzitáson ajánlott edzeni ahhoz, hogy biztosan kiküszöböljék a szívbetegségek előfordulását. Ehhez még további vizsgálatok szükségesek.

Egy hasonló vizsgálatban 350 000 regisztrált amerikai mellrák betegnek 2018 adatát elemezték a Heidelbergi Rákkutató Központban, akiket 2000 és 2011 között kemo-, illetve sugárterápiával kezeltek. A kiértékelés alapján elmondható, hogy a megfelelő terápia kiválasztása és ezzel szorosan összefüggő folyamatos ellenőrzés, a szívre irányuló mellékhatásokat kiszűri és ennek megfelelően előfordulásukat csökkenteni tudja sugárterápia közben vagy után.

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu