Főoldal / Hírek / Érdekességek / NYOLC PERC ERŐTELJES TESTMOZGÁS NAPONTA! ENNYI VALÓBAN ELÉG?

Érdekességek

NYOLC PERC ERŐTELJES TESTMOZGÁS NAPONTA! ENNYI VALÓBAN ELÉG?

2023.04.07

Az ’European Heart Journal” egyik legújabb tanulmánya szerint napi 8 perc alatt elvégezheti az összes szükséges testmozgást, ha egy kicsit keményebben edz. A kutatók megállapították, hogy mindössze heti 54 perc erőteljes testmozgás 36%-kal csökkenti a bármilyen okból bekövetkező korai halálozás kockázatát, és 35%-kal csökkenti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

A tanulmány készítői 61,5 év átlagéletkorú 71 893 személyt vizsgáltak meg az Egyesült Királyságban, akik egy a fittséget nyomon követő eszközt (gyorsulásmérő a csuklón) viseltek, majd elemezték egészségi állapotukat a következő majdnem 6 éven keresztül. Tekintettel arra, hogy nagyon korlátozott ismereteink vannak az erőteljes fizikai aktivitás még hatásos minimális és optimális mennyiségéről és ezzel összefüggésben, hogy ezek milyen összefüggésben vannak a betegségek előfordulási gyakoriságával, valamint ennek következtében a mortalitással. Vizsgálták az erőteljes fizikai aktivitás mennyiségének és gyakoriságának dózis-hatás összefüggéseit a halálozással, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a rák előfordulási gyakoriságával, a vizsgált időszak  első évében bekövetkezett eseményeket nem vették figyelembe.
A tanulmány megállapításai szerint, amig a rendszeres testmozgással eltöltött hosszabb időtartam arányosan jobb egészségi állapotot eredményezett, addig a testmozgás védő hatásai egy bizonyos pont után elkezdtek csökkenni.

                                DE


A legfontosabb megállapítás, hogy egy kemény, intenzív rövid időtartamú edzés révén javultak a vérnyomás értékek, csökkent az artériákat eltömítő plakkok száma és természetesen javult az általános edzettség mértéke is.

Az erőteljes fizikai aktivitás fordított lineáris dózis-válasz összefüggést mutatott a szív- és érrendszeri betegségek mortalitásával Az erőteljes testmozgás  tehát jelentősebb egészségügyi előnyökkel járt és nagyobb mértékben segítette a szervezetet alkalmazkodni, aminek révén csökkent mértékű a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, csökkent a szervezetben előforduló gyulladások mértéke, ami viszont csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

A különböző ajánlások hetente legalább 150 perc „mérsékelt intenzitású” testmozgást javasolnak, ilyen lehet például a tempós séta. Vagy hetente 75 percet töltsünk el erőteljes testmozgással, például futással és javasolt még, hogy hetente legalább 2 alkalommal végezzünk izomerősítő tevékenységeket, mint például súlyemelést.

A legfrissebb statisztikai felmérések szerint azonban csak nagyon kevesen vannak azok, akik ezeket az előírásokat, javaslatokat betartják, például az amerikai állampolgárok csupán 54%-ának sikerül minden héten 150 perc aerob tevékenységet végeznie és még kevesebben – mindössze 24%-uk – végzik el a heti két ajánlott erősítő edzést.

Az optimális erőteljes edzés dózis53,6 perc/hét/kockázati arány volt.

 Tehát napi 8 perc 30 perc erőteljes testmozgás is elegendő volt, amire talán mindenkit rá lehet venni, még a nagyon elfoglalt embereket is, hogy végezzék el a szükséges testmozgást, hiszen amikor megkérdezzük az embereket, hogy miért nem végzik el az ajánlásokban leírt mennyiségű testmozgást, akkor az időhiányt jelölik meg, ami szerint ez az egyik fő oka annak, hogy nem végeznek megfelelő mértékű testmozgást.

Az erőteljes edzés nem jelenti azt, hogy futnod, biciklizni vagy súlyt emelned kell. A szakemberek akkor tekintenek „erőteljesnek” egy fizikai tevékenységet, ha az meghaladja a nyugalmi anyagcsere sebességének, vagyis a MET-nek a hatszorosát. Ez magában foglal mindenféle megerőltető testmozgást, beleértve a szórakozóhelyen való táncolást vagy a lépcső használatát a lift helyett és a megvásárolt élelmiszerek felhordását a lakásba, akár a 10. emeletre is vagy, hogy gyalogoljunk egy megállót.

A 15–20perc/hét erőteljes testmozgáshoz is már 1640%-kal alacsonyabb mortalitás társult, a további csökkenéshez – a tanulmány eredményei alapján - pedig a 5057perc/hét szükséges. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az egészségügyi kockázatok csökkentése viszonylag szerény mennyiségű erőteljes fizikai aktivitással is elérhető                                                                                                                     ÉS

Minden aktív tevékenység egyformán előnyös!

Szerkesztői megjegyzés: Javasolt, hogy célozzon meg mindenki egy 2 perces szívdobogtató tevékenységet, amelyet a nap folyamán elosztva a lehető legrövidebb idő alatt ér el. Ha okosórát vagy más olyan eszközt viselünk, amely nyomon követi a pulzusszámát, akkor a küszöb felett leszünk, ha legalább elérjük a maximális pulzusszám 77%-át. A legegyszerűbb módja annak megállapítása annak, hogy erőteljes tevékenységet végzünk-e, ha már elég nehezen vesszük a levegőt és nehezünkre esik beszélgetést folytatni vagy teljes mondatban beszélni a tevékenység végzése közben.

https://academic.oup.com/eurheartj/article/43/46/4801/6771381?login=false
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu