Főoldal / Hírek / Érdekességek / A profi labdarúgók tovább élnek, DE jellemzőbben alakul ki náluk a demencia

Érdekességek

A profi labdarúgók tovább élnek, DE jellemzőbben alakul ki náluk a demencia

2020.01.27

A profi labdarúgók esetében az összes halálozási arány 13%-al kevesebb, mint azoknál, akiknek nem jelentett semmit a fekete-fehér bőrlabda rúgása. Mindezek mellett a demencia kialakulásának is szignifikánsan nagyobb az esélye a profi labdarúgóknál. Az alább ismertetett tudományos munkát eset-kontroll kohorsz vizsgálat során bizonyították be a Glasgowi Egyetem kutatói.

A vizsgálatot végzők munkájuk során az 1977 után született skót, profi labdarúgók (szövetségeknél leigazolt) egészségi, kezelési és halálozási adatait nézték 7 676 személy esetében. Ezen labdarúgók adatait hasonlították össze korban, nemben és szociális háttérben hasonló 23 028 kontroll személlyel, tehát minden sportolóra három nem sportoló jutott.

A teljes halálozási arány áttekintése kezdetben 13%-kal alacsonyabb általános halálozási arányt jelentett a labdarúgó körében - ez a hatás a 70 év alattiaknál jellemzőbb volt, de az idős emberek körében megfordult. Még erőteljesebb különbségek voltak a különböző betegségek kialakulásában, a kardiovaszkuláris betegségek 20%-kal a tüdőrák 47%-kal kevesebb embert érintett a labdarúgók közül, mint a kontroll személyeknél.

A neuro-degeneratív betegségek tekintetében megfordult a helyzet, izolált vagy halált okozó megjelenésük ugyanis 3,5ször nagyobb eséllyel alakul ki a profi labdarúgóknál. Ötszörös a lehetősége a demencia kialakulásának, míg a Parkinson- kór megjelenése kétszer olyan valószínű, mint a kontroll csoportnál.

Ezek hátterében a fejet érő ütések száma állhat, többek között a fejelés és az ütközések okán. Lehet, hogy nem mindegyik esetben jár agyrázkódással egy erősebb fejelés, de mikro sérüléseket okozhat az agyban. A kutatók a kapusok esetében 60%-al kevesebb vényköteles demencia ellenes gyógyszert találtak, mint a többi játékosnál.

 

https://zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu