Főoldal / Hírek / Érdekességek / Milyen mértékben befolyásolja a napi fizikai aktivitást a kor, a nem és a szociális helyzet?

Érdekességek

Milyen mértékben befolyásolja a napi fizikai aktivitást a kor, a nem és a szociális helyzet?

2019.09.14

 

Rögtön vágjunk a közepébe és nézzük az eredményeket, amit egy 24 órán keresztül viselt a fizikai aktivitást mérő készülék (Actigraph GT9X) által rögzített eredményekből kaptak a vizsgálatot végző kutatók. A vizsgálatban résztvevők fizikai aktivításából általános következtetések is levonhatók az emberek mozgási szokásaikról.

A nők minden korcsoportban erősebb elmozdulási értékekkel rendelkeztek egészen 65 éves korig, szemben a férfiak értékeivel. Mindkét nem esetében a fizikai aktivitás a kor előre haladtával csökkent. A munkanélküliség és a nyugdíjas évek elérése sincs jó hatással a fizikai aktivitásra.

A fenti nem igazán örömteli eredményeket egy 2017-es „FinHealth” lakossági egészségfelmérés alkalmából, a vizsgálatban résztvevő 940 ember adataiból kapták, akik életkorúkat tekintve mind 25 és 93 év közöttiek voltak. A résztvevők un.aktivitás mérőt viseltek a nem domináns (kevésbé használt) csuklójukon hét napon keresztül. Az adatokat 60 másodpercenként rögzítette a három dimenzióban adatokat gyűjtő aktivitásmérő szenzor, amelyet ütés per perc mértékegységben mérnek. Az eredményeket nem, kor (10 éves korcsoportok), foglalkoztatottság és iskolai végzettség szerint értékelték. Óránként átlagokat számoltak és hasonlítottak össze a kapott eredményeket. A kiértékelésbe végül 915 ember mérési eredményeit vették be, (akiknek a 44%-a volt férfi) napi 10 órát viselték a készüléket legalább négy napon és átlagosan 149,5 órán keresztül.

nature.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu