Főoldal / Hírek / Érdekességek / A mozgásban gazdag életvitel fontossága, a COVID-19 járvány árnyékában

Érdekességek

A mozgásban gazdag életvitel fontossága, a COVID-19 járvány árnyékában

2021.01.15

A COVID-19 járvány mihamarabbi megfékezésére és enyhítésére irányuló stratégiák egy óriási hátulütője, hogy rendkívüli módon megnövelik a fizikai inaktivitást, s az emberek többségére egyre inkább a mozgásban szegény, ülő életmód lesz jellemző. Mindez drasztikus mértékben csökkenti a kardiorespiratórikus fittséget és általában az egészségi állapot jelentős csökkenéséhez vezet. A kialakult helyzet egy már meglévő, negatív társadalmi jelenséget súlyosbít, így sürgősen megoldást kell találni arra, hogy az inaktív életvitelt felváltsa egy biztonságos keretek között zajló, de mozgásban gazdag életmód.

            A fokozatosan súlyosbodó járvány megfékezésére, korábban soha nem látott korlátozó intézkedésekkel kellett fellépni világszerte, így bezártak az iskolák, edzőtermek, s az embereket a maszkviselés mellett a fizikai távolságtartásra ösztönzik. Míg ezek az intézkedések hatékonyak a vírus terjedésének megfékezésében, s így az egészségügyi rendszerek megfelelő működésének megóvásában, egy nem szándékolt következménnyel is járnak, az emberek jóval kevesebbet mozognak, mint korábban. A megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgás hiánya azonban szintén komoly egészségkárosító folyamatokhoz vezet. Számtalan szív és érrendszeri betegség kialakulása elkerülhető, illetve már kialakult betegségek kezelése hatékonyabb, ha fizikailag aktív életet élünk, illetve a testmozgás jelentős mértékben erősíti az immunrendszert is. A kialakult helyzet mentálisan is nagyon megterheli a társadalmat, a rendszeres testmozgás azonban csökkenti a stresszt és a feszültséget, valamint javítja az alvásminőséget, és így a teljes életminőségre is hatással van.

Ha a testmozgás nem része az életünknek, és amit kezdetben észre sem veszünk, vagyis csak észrevétlenül is, de súlyosan károsítjuk egészségünket.

 A járvány nem is érkezhetett volna rosszabb időszakban, hiszen napjainkban a mozgásszegény életvitel is önmagában már járványszintű, és komoly egészségkárosító következményekkel jár. Vizsgálatok kimutatták, hogy az emberek napi, átlagos 6 és 10 ezer közti lépésszáma a korlátozások hatására megközelítőleg 1 400 lépésre csökkent, s mindez 3-5 napon belül már komolyan befolyásolja az inzulin érzékenységet, a glikémiás kontrollt és az szív-keringési rendszer megfelelő működését. Egy ennél is hosszabb, 2-3 hetes mozgásmentes időszak már komolyan hatással van az egészséges anyagcsere működésre, csökkenti a szervezet oxigénfelvételét, tovább súlyosbítja az inzulin érzékenység csökkenését, nagymértékű csökkenését eredményezheti a zsírmentes testsúlyunknak.

A kardio-respiratórikus, vagyis a szív-és légzőrendszere fittségének csökkenése egy a dohányzásnál is súlyosabb egészségkárosító tényező.

A felsoroltak csak a rövidtávú következmények, a gyenge csontszerkezet, a megfelelő izomzat hiánya, a nem megfelelően fejlődő egyensúlyérzék évtizedekkel később, idős korban további komoly problémákhoz vezet.

Mindezen eredmények hatására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is sürgeti az embereket, hogy igyekezzenek életük részévé tenni a rendszeres testmozgást, amire manapság talán sokkal nagyobb szükség van, mint korábban bármikor.

Igyekeznek tudatosítani az emberekkel, hogy a világnak fel kell ismernie, az egészség megőrzésére a talán legegyszerűbb, legkézenfekvőbb, legolcsóbb, de egyben legfontosabb eszköz is, a fizikailag aktív életmód elsajátítása.

Szerkesztői megjegyzés: a fentiek ellenére, azzal némi ellentmondva, de örvendetes tény, hogy akik életében az eddigiekben is beépült a mozgás, azok esetében – a 2020-s évek kezdeti hónapjai kivételével – növekedett például a napi lépésszám, főleg a nyári hónapokban, napi átlagban 1 000 lépés/nap, és ezzel megnövekedett a sétával megtett kilométerek száma is. Felmérések szerint csökkent az alvással eltöltött idő napi átlagban 10-20 perccel és az év szinte minden időszakát figyelembevéve körülbelül átlagosan 20-35 százalékkal megnőtt a fizikai aktivitás mértéke.

De hangsúlyozzuk, ezek az örvendetes adatok azokra vonatkoznak, akik eddig is aktív életmódot folytattak.

https://europepmc.org/article/med/32796490

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu